'De brandweer lost het op'


Kersverse postcommandant Bart van Veldhuisen heeft het mooiste vak dat er is.(foto: Arda Konings)
Kersverse postcommandant Bart van Veldhuisen heeft het mooiste vak dat er is.(foto: Arda Konings) (Foto: Arda Konings)

'De brandweer lost het op'

  Nieuwsflits

Ermelo - Hoe kwam de plaatselijke brandweer tot nu toe de lockdown-periode door? Wat maakt het vak brandweer toch zo boeiend en wat komt daar zoal dan bij kijken? Hoe is de stand van zaken met de zomer voor de deur? Kersverse postcommandant Bart van Veldhuisen doet een boekje open en vertelt.

Arda Konings

In 2001 werd Bart vrijwilliger bij de brandweer, naast zijn werk als hovenier in Nijkerk. Hij had personeel, zijn bedrijf zat in de lift. Toch maakte hij in 2006 de overstap om beroepsbrandweer te worden. Mensen helpen in nood in vaak bijzondere situaties en samenwerken in groepsverband met mensen, die dezelfde passie en drive hebben. Dat is voor Bart het mooiste wat er is! Van Veldhuisen draait ook nog brandweerdiensten als bevelvoerder ploegcommandant in Nijkerk en als specialist operationele informatievoorziening bij Gelderland Midden.

In Ermelo zijn 28 vrijwillige mannen én twee vrouwen bij het korps aangesloten. Bart bestempelt het een fijne, hechte club met elkaar. Vanaf de corona-uitbraak in maart kon de groep niet meer wekelijks, gezamenlijk oefenen: “Natuurlijk werden die momenten gemist. Ook het sociale aspect ervan. Het praatje met- en het onder elkaar zijn."

Gelukkig mag er sinds begin juni weer geoefend op de kazerne in groepjes van totaal twaalf. “De anderhalve meter afstand kan dan worden gewaarborgd. Dat was aanpassen en wennen. Moeten we echter uitrukken, zit je met z’n allen te dicht op elkaar. We doen vitaal werk. Dat kan dus niet anders. Zolang we maar niet naar elkaar toe ademen”, vult hij verder aan.

Gemiddeld zijn er in Ermelo zo’n 200 uitrukken per jaar. Bart: “Gemiddeld zo'n vier keer per week. Denk aan auto-ongevallen, (bos) branden, treinongevallen, het dumpen van afvalstoffen, slachtoffers uit auto’s wegsnijden. Maar ook katjes uit de bomen halen, mensen die zichzelf hebben buitengesloten van hun woning, kinderen die een voet tussen de fietsspaken hebben zitten, soms de meest aparte, uiteenlopende dingen. Kortom, bedenk het maar en de brandweer lost het probleem op. Dat is ons vak!”

Tijdens de zomerperiode, staat de alertheid voor de bossen weer op scherp. Achteloos weggegooide peuken, flesjes op de grond die als vergrootglas werken, BBQ’s en dat soort dingen.

“Waarbij de luchttemperatuur, vochtigheid, windsnelheid- en richting, gradaties vormen bij alarmsituaties. Ook surveilleren een piloot en brandweerman geregeld per vliegtuigje op bosbranden boven onze regio. In noodgevallen worden meteen vier wagens ingezet waarbij de tankwagens 16 m3 water bevatten,” informeert Bart nader.

Tot slot: “Onze hulpinzet bij de grote natuurbrand in Limburg dit voorjaar, was een mooie ervaring voor het korps. We zijn ook trots op onze jeugdafdeling. Dé kweekvijver voor de toekomst. Kinderen vanaf 10 tot 12 jaar zijn meer dan welkom!”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden