Coronatijd: Negatieve invloed op jeugd

  Nieuwsflits

ERMELO - Jongeren tussen de twaalf en achttien jaar geven het leven in corona-tijd een rapportcijfer 7,3. Dat blijkt uit onderzoek van de GGD- Noord- en Oost Gelderland waartoe onder meer de gemeenten Harderwijk en Ermelo behoren.

Wijnand Kooijmans

Het blijkt wel dat de coronacrisis een negatieve invloed heeft op de betrokken jongeren. Zo kijkt 73 procent van hen vaker naar een beeldscherm kijkt en beweegt 49 procent van de jongeren minder. Daarnaast gamet 33 procent meer en slaapt 31 procent minder goed. Door 22 procent van de jongeren wordt minder gezond gegeten. Positief punt is dat van het aandeel jongeren dat alcohol drinkt bijna de helft minder is gaan drinken.

Eén van de jongeren verwoordt het algemene beeld dat door de corona het dagelijks leven minder leuk is maar dat men probeert er het beste van te maken. De meeste jongeren zijn het ook eens met de maatregelen die door het Rijk zijn genomen. Toch lukt het maar vier op de tien jongeren in de praktijk goed om anderhalve meter afstand te houden. Het naleven van andere maatregelen, zoals het vermijden van drukte, thuisblijven bij verkoudheidsklachten en handen wassen gaat de jongeren meter af.

Uit het onderzoek wordt door de GGD de conclusie getrokken dat, ondanks dat ze zich vaker vervelen en minder hebben om naar uit te kijken, jongeren veerkrachtig met de crisis omgaan. Wanneer ze er last van hebben zoeken ze afleiding, accepteren ze ondanks dat ze er van balen en blijven ze positief.

Eén van hen geeft aan: ”Soms word ik dan wel effe boos en ga ik gewoon YouTube filmpjes kijken of ga ik met mijn vrienden bellen. ”Door jongeren worden afspraken met vrienden het meest gemist. Daarna komen uitjes en de sportclubs. Jongeren die in het eindexamenjaar zaten balen er van dat de activiteiten die bij het examenjaar horen niet doorgaan. Ze vinden dat hun hele examenjaar in de soep is gevallen.

Opvallend is dat jongens het leven gemiddeld een hoger cijfer geven dan meisjes. Dat geldt ook voor jongeren tot veertien jaar ten opzichte van hun oudere leeftijdsgenoten. Jongeren die vmbo volgen geven ook een hoger rapportcijfer dan jongeren op havo/wvo
Van de jongeren geeft 22 procent aan zich eenzaam te voelen, 27 procent is gestrest. Het aantal jongeren dat zich verveeld is 54 procent, 58 procent geeft aan minder te hebben om naar uit te kijken.

Uit de cijfers blijkt verder dat 78 procent geen behoefte heeft aan ondersteuning.
De resterende 22 procent heeft wel ondersteuning nodig. Het gaat dan om huiswerk, hulp bij het volgen van online lessen en iemand om mee te praten.

Advies

Door de GGD wordt het advies gegeven zich aan de maatregelen van het RIVM te houden. Wie dat niet lukt of er van baalt wordt aangeraden hierover het gesprek aan te gaan

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden