Foto: Pixabay

Gezond blijven in hete zomermaanden

  Nieuwsflits

HARDERWIJK / ERMELO - Aanhoudende hitte leidt tot gezondheidsproblemen. Uiteenlopend van hoofdpijn en vermoeidheid tot ademhalingsklachten, hartfalen en sterfte. Dat blijkt uit onderzoek dat is uitgevoerd door onder meer de GGD Noord- en Oost Gelderland waartoe de gemeenten Harderwijk en Ermelo behoren.

Wijnand Kooijmans

Hitte veroorzaakt vooral gezondheidsproblemen bij ouderen, baby’s en mensen die al een zwakke gezondheid hebben of een bepaalde medicatie gebruiken. Ook mensen die actief zijn in de hitte zijn kwetsbaar. Aan het onderzoek is door ruim zevenduizend mensen deelgenomen. Omdat het veelal gaat om hoger opgeleiden is het beeld vermoedelijk nog iets gunstiger dan in de daadwerkelijke praktijk.

Twee op de tien mensen hebben geen gezondheidsklachten. Van de deelnemers aan het onderzoek geeft 56 procent aan door de hitte slecht te slapen en is 42 procent moe. Hiernaast geeft 35 procent aan te zweten en 22 procent dorst te hebben. De meeste mensen weten wel wat te doen bij hitte. Ze doen het rustiger aan en drinken veel water. Mensen blijven ook binnen op het heetst van de dag en zoeken de schaduw op. Mensen met een slechte gezondheid passen hun gedrag tijdens de hitte niet vaker aan dan gezonden mensen.

Vier op de vijf mensen vonden de temperatuur in hun slaapkamer te warm. Wanneer het erg warm is in deze kamer slapen mensen slecht en kunnen niet goed uitrusten. Dat kan leiden tot gezondheidseffecten. De temperatuur die deelnemers aangaven was gemiddeld 28 graden maar liep bij een aantal woningen op tot boven de veertig graden. Er is alleen gekeken naar mensen die thuis waren tijdens de hete weken in de zomer van 2019. Hoge slaapkamertemperaturen komen voor in zowel woningen in steden als dorpen.

Mensen verbleven een groot deel van de tijd binnenshuis tijdens de hitte. Vier op de vijf mensen probeerden hun huis te koelen door ramen wijd tegen elkaar open te zetten. Redenen om dit niet te doen waren onder meer angst voor inbraak, kleine kinderen in huis, muggen en lawaai van buiten van buren of verkeer.

Acht van de tien mensen is bezorgd over de invloed van warmere zomers op de gezondheid van anderen. Drie op de tien ook over de eigen gezondheid.

Huiseigenaren en woningcorporaties worden opgeroepen inbraakbestendige ventilatie aan te brengen en buitenzonwering die gemakkelijk is te gebruiken. Bij isolatie van woningen moet worden gedacht aan voldoende ventilatie en de omgeving moet koeler worden gemaakt door groen en minder verharding. Ook moet informatie een bewoners worden gegeven hoe ze de woning koel kunnen houden. Ook gemeenten moeten op dit punt meer informatie geven aan hun inwoners. Gepleit wordt voor subsidies voor inbraakbestendige ventilatie en de aanplant van meer groen.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden