Foto: Pixabay

Soepele regeling voor terrasruimte

  Nieuwsflits

De meerderheid van de verzoeken van horecaondernemers om meer terrasruimte zijn inmiddels positief beantwoord. Waar dit niet kan vindt nog overleg plaats met betrokkenen om te zien of er alsnog mogelijkheden zijn.

Wijnand Kooijmans

ERMELO - Dat gaf burgemeester André Baars van de gemeente aan tijdens de informatiebijeenkomst voor raadsleden over de aanpak, gevolgen en maatregelen rond de coronacrisis. Onder meer zijn er burgers die geen terras voor hun deur willen omdat dit hun privacy aantast. Gekeken wordt of voor de aangrenzende horecaondernemers alternatieven kunnen worden gevonden.

Voor de verruiming van de terrassen wordt geen vergunning afgegeven. Burgemeester Baars ziet het als een tijdelijke maatregel. Zodra mogelijk gaan de verleende vergunningen weer gewoon werken. Dat is de ondernemers ook duidelijk gemaakt. Baars zegt dat de naleving van de regels een eerste verantwoordelijk is van de ondernemers zelf. Bij problemen kan een beroep worden gedaan op de boa’s of de politie. De boa’s gaan zeker niet met een meetlat op pad om de naleving van de anderhalve meter te controleren.

Overigens kijkt de gemeente nog of tijdelijk extra boa’s kunnen worden geworven. Met het huidige bestand kan niet zeven dagen in de week 24 uur per dag toezicht worden gehouden. Waar mogelijk worden bijvoorbeeld ook reservisten van de politie ingeschakeld.

Strand Horst

Ten aanzien van Strand Horst gaat de gemeente de touwtjes strakker aantrekken. Het moet mogelijk blijven dat mensen anderhalve meter afstand houden zonder tegen elkaar aan te moeten staan. Het is meerdere keren voorgekomen dat zelfs de ligweiden vol stonden met auto’s van kitesurfers.

Erehagen

Burgemeester Baars verwacht niet dat er een verruiming komt als het gaat om erehagen tijdens begrafenissen. In de afgelopen periode zijn er drie tot vier erehagen gehouden zonder dat hiervoor een vergunning was afgegeven. Indien vergunning werd gevraagd is dit altijd geweigerd. Enkele partijen gaven aan hiermee wel de nodige moeite te hebben maar volgens Baars is het niet toestaan van erehagen gelijk voor alle gemeenten binnen de veiligheidsregio Noord- en Oost Gelderland en wordt hiervan ook niet afgewezen.

Baars heeft uit contacten met onder meer de Stichting Welzijn Ermelo de indruk dat het meevalt als het gaat om problemen bij huishoudens.

Hiernaast is er regelmatig contact met het bedrijfsleven. Burgemeester Baars gaat zelf niet op bezoek bij bedrijven omdat hij vindt dat de gemeente een voorbeeldfunctie heeft.

Er valt volgens burgemeester André Baars nauwelijks inzicht te geven in de financiële consequenties die de coronacrisis meebrengt voor de gemeente Ermelo. Van de provincie Gelderland is een eerste bedrag van 76.000 euro ontvangen.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden