Hopelijk vanaf 1 juni a.s. weer een vol terras op het Pauwenplein?
Hopelijk vanaf 1 juni a.s. weer een vol terras op het Pauwenplein? (Foto: Arda Konings)

Horeca wacht op besluit gemeente

  Nieuwsflits

Stapje voor stapje, worden via overheden en veiligheidsregio’s, de regels versoepeld en aangepast. Vanaf 1 juni aanstaande, mogen de terrassen weer open. Plaatselijke horecaondernemers zijn al weken in afwachting van Gemeentelijke uitspraken, waar met smart op wordt gewacht.

Arda Konings

Ermelo Hoe begrijpelijk de hele situatie ook is, horecaondernemers in Ermelo staan te trappelen van ongeduld om hun terrassen weer open te mogen gooien. Na tien weken mooi weer achter elkaar, kruipt de zomer steeds meer in het zicht en voor je het weet, is het oktober en het seizoen alweer voorbij. Men man en macht worden dus plannen en protocollen bedacht. Zowel vanuit de ondernemers zelf maar ook vanuit een meedenkende politiek.

Fractievoorzitter Bart van der Knaap van Burgerbelangen, stimuleert een volgend overleg tussen Gemeente en plaatselijke horeca. “Veiligheid staat te allen tijde voorop. Een reden om het college te vragen de horecaondernemers per 1 juni, meer openbare ruimte aan te bieden. Terrassen kunnen dan ruimer worden ingedeeld, zodat aan de anderhalve meter afstand wordt voldaan. In samenspraak met de ondernemers kunnen locaties worden aangewezen waar gezamenlijk terrassen komen. Denk hierbij aan het Raadhuisplein, het Pauwenplein of Molenplein. Maar ook locaties buiten het centrum.”

Van der Knaap appelleert op het solidariteitsgevoel. “Er is openbare ruimte beschikbaar. Er zijn ook horecaondernemers die bijna, tot geen extra ruimte buiten, tot hun beschikking hebben. Of je nu groot bent of klein. Allen lopen tegen dezelfde problemen aan zoals eigen personeel, eigen kosten en je eigen levensvoorziening onderhouden. Zie dat maar eens overeind te houden. Elkaar letterlijk ruimte gunnen om te overleven en oplopende kosten te kunnen dekken, creëert ook een sterk wij-gevoel. Horecaondernemers hebben zelf ook niet stil gezeten. In grote steden als Maastricht, Nijmegen en Amsterdam wordt met dezelfde ideeën geopperd om meer ruimte te geven aan de horeca. Dat geeft ook weer glans aan ons dorp.”

Eigenaar Ruurd Post van Brasserie de Volksmond aan het Pauwenplein, blikt met enigszins gemengde gevoelens naar een reactie vanuit de Gemeente. “De vrije dagen van het Hemelvaartweekend zaten er ook tussen, waarom dat extra lang duurt. Natuurlijk willen we graag door en weten, waar we aan toe zijn. Maar ik denk, dat we zonder recreatie in ons dorp, ten dode zijn opgeschreven. Als de Gemeente faciliteert, haken ondernemers er verder op in. Waarbij haalbaarheid en betaalbaarheid ook een rol spelen. En afspraken moeten worden gemaakt. Wordt huur van extra grond opgeschort of is elke meter grond, geld. Zo ja, gaan exploitatiekosten ook weer omhoog”.

Tot slot noemt Post als goed voorbeeld de gemeente Enkhuizen. “Auto’s uit het centrum, parkeerplaatsen opheffen en pleinen vrij voor de horeca. Want, de stad moet leven!”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden