Receptioniste Sjaan van Bloemendaal van zwembad Calluna is er wel helemaal klaar voor.
Receptioniste Sjaan van Bloemendaal van zwembad Calluna is er wel helemaal klaar voor. (Foto: Arda Konings)

'Zwemmen voelt nu als een luxe aan'

  Nieuwsflits

Met man en macht heeft Interactie ervoor gezorgd, dat baantjes trekken weer kan. Was het de bedoeling dat deuren van zwembaden tot 1 september gesloten zouden blijven, was de verrassing des te groter dat een en ander met ingang van 11 mei gerealiseerd kon worden. Reden genoeg om ook een verfrissende ontdekkingsduik te nemen zwembad Calluna!

Arda Konings

ERMELO - Marjo de Groot, manager van bedrijf Interactie, beaamt enerzijds superblij te zijn met de regel versoepeling voor zwembaden in dit Corona-tijdperk, anderzijds moesten er in amper een week tijd, aanpassingen en protocollen in werking worden gezet. “De richtlijnen van het RIVM en de zwembadbranche werden op vrijdag 8 mei pas vrijgegeven. Er is keihard gewerkt om de boel op tijd klaar te krijgen voor 11 mei. Maar, het is ons gelukt!”

Via een reserveringssysteem op de website (er mag ook gebeld worden) kan een des gewenste dag en tijdstip (maximaal een uur per keer) worden aangeklikt. Wel thuis de badkleding aantrekken en thuis na afloop douchen! Meteen bij binnenkomst in de hal, treedt het protocol handen desinfecteren in werking. Belijning op de grond houdt de badgasten op gepaste afstand van elkaar. Receptioniste Sjaan van Bloemendaal zit achter een corona-proof scherm. Ze is blij dat ze na acht weken ‘vrij’ weer naar het werk mocht. “Dat doe ik hier alweer bijna 20 jaar! Met mijn hele hart. Het is nu nog wat onwennig en ik heb de hele dag nog een schoonmaakdoekje bij de hand. De telefoon stond de afgelopen dagen roodgloeiend. Bijna iedereen is positief en blij dat we stapsgewijs weer zijn opgestart. Al waren er wel veel vragen hoe alles in nieuwe ‘(zwem)banen’ zou worden geleid.”

Betalen gaat dus contactloos. Een van de instructeurs begeleidt vervolgens een klein groepje per keer naar de verkleedruimtes, waar precies wordt uitgelegd wat de bedoeling is. Het wedstrijdbad is verdeeld in vijf banen. De derde wordt in principe vrijgehouden. Tenzij het erg druk wordt. De overige vier worden verdeeld over langzamere en snellere zwemmers. Inhalen is echter verboden en de anderhalve meter afstand moet ook steeds worden gewaarborgd. En dan eindelijk, na weken van onthouding, voelt het als een verademing om door het water heen te glijden. Kopje onder te gaan. Gewichtsloos te zijn. Het hoofd leeg te maken. Het voelt haast, hoe dubbel het ook klinkt, als een luxe om met een handjevol mede zwemmers, baantjes te trekken. Het laatste kwartier zelfs, het hele bad alleen!

Marjo de Groot: “Natuurlijk is het nog de voorzichtigheid die parten speelt. We doen er alles aan om de zwembeleving aantrekkelijk en zo veilig mogelijk te maken. De hoeveelheid chloor per liter water is wel omhoog geschroefd, maar nog steeds binnen de toegestane norm. We schalen alle activiteiten, in fases op. Van zwemles voor kinderen, tot trim zwemmen, boot camps, aqua-fitness en recreatief zwemmen. We bekijken alles per week!"

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden