Foto: Pixabay

Iedere drol op de stoep is er één te veel

  Nieuwsflits

ERMELO - Iedere drol op de stoep is er één te veel. Een gevleugelde uitspraak van wethouder Leo van der Velden tijdens de behandeling van het voorstel voor het toekomstig beleid rond honden. Volgens de wethouder zijn er tot nu toe geen grote signalen over de overlast van hondenpoep en een gebrek aan afvalbakken in Ermelo-West. Maar indien nodig wordt daar zeker naar gekeken, zo geeft hij aan.

Wijnand Kooijmans

Duidelijk is dat tijdens de behandeling in de gemeenteraad ChristenUnie en het CDA tegen het verhogen van de onroerendzaakbelasting zijn vanwege het afschaffen van de hondenbelasting. Dick Tillema (ChristenUnie): “Wij vinden dat de hondenbelasting kostendekkend moet zijn.”

Wethouder Van der Velde denkt dat het onmogelijk is hondenbelasting kostendekkend te maken. Hij ziet dan ook geen andere dekking dan de verhoging van de onroerendzaakbelasting. Hondenvoorzieningen behoren tot de openbare ruimte. “Dit is een discussie die je niet moet willen voeren. Wanneer alles kostendekkend moet worden gemaakt betekent dit een enorme belasting.”

Binnen de raad blijkt er een duidelijke meerderheid te zijn voor het alleen doen wat nodig is en niet wat leuk is. Volgens René Arts (Progressief Ermelo) behoort tot het laatste de losloop ren voor honden. Als een soort pilot wil het college van burgemeester en wethouders er één aanleggen. De kosten hiervan bedragen zevenduizend euro.

Ten aanzien van het pleidooi strenger te gaan handhaven geeft Van der Velde aan dat ook hieraan kosten zijn verbonden. “Maar het besluit is aan de raad. De gedachte dat handhaving gratis is, is niet juist.” Overlast kan worden gemeld.

Tillema wil dat voldoende onderhoud wordt gepleegd aan uitlaatplekken en loslooproutes omdat hierover de nodige klachten zijn. Volgens de wethouder worden meldingen die worden gedaan altijd opgepakt. Mensen denken echter vaak dat bepaalde zaken voor iedereen toch gewoon te zien zijn en zien daarom af van een melding. Ook blijkt niet iedereen op de hoogte van de mogelijkheden een melding te doen. Dat kan telefonisch, via de website en de app.

Daphne Visser (CDA) vindt vijftig meldingen per jaar van overlast weinig. Ze wil dat hondenbezitters meer mogelijkheden worden geboden poepzakjes weg te gooien door bijvoorbeeld het plaatsen van afvalbakken aan ieder eind van een loslooproute.

Wethouder Van der Velde bestrijdt dat hondenpoep een groot probleem is binnen de gemeente Ermelo. Het niet opruimen van de poep bestempelt hij als asociaal. Hij vindt dat mensen die de hondenpoep niet opruimen daarover aangesproken moeten worden. “Het niet opruimen van hondenpoep is een delict tussen aanhalingstekens.”

De standpunten blijven verschillen tussen partijen.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden