<p>Meester Bram Burggraaff vierde zijn afscheid in het zwembad.</p>

Meester Bram Burggraaff vierde zijn afscheid in het zwembad.

Sport stond hoog in Brams vaandel

  Nieuwsflits

Ermelo - Na 45 jaar voor de klas te hebben gestaan neemt Bram Burggraaff afscheid. Hij is vooral bekend vanwege zijn betrokkenheid bij de sportieve activiteiten van kinderen.

Francisca Meijsser

 In 1976 startte hij zijn loopbaan als onderwijzer in Utrecht, waar hij vandaan kwam, maar al gauw verhuisde hij naar de Veluwe, naar Ermelo. Eén jaar gaf hij toen les op de Ireneschool, vervolgens 44 jaar op de Beatrixschool.

 Sport speelt een belangrijke rol in het leven van Bram. Zelf is hij een fanatiek zwemmer, zeker zes keer per week trekt hij zijn baantjes in zwembad Calluna, maar ook bij zijn werk als onderwijzer speelde sport een hoofdrol. “Vooral wanneer kinderen van huis uit sport niet zo hebben meegekregen, is het zo goed dat daar op school aandacht aan wordt besteed, het hoort echt bij de basisvaardigheden die kinderen opdoen”, zo verzekert hij. En als voorbeeld haalt hij het zwemmen aan: “Iedereen ziet wel de noodzaak van zwemlessen in en de meeste kinderen halen dan ook voor hun zevende jaar wel een zwemdiploma. Echter, wanneer kinderen daar vervolgens niet mee verder gaan en er ook op school niets aan wordt gedaan, kunnen ze later, bijvoorbeeld op een zwemfeestje, daar nauwelijks meer op terugvallen en kunnen er zelfs ongelukken gebeuren”, zo legt hij uit. 

Maar hij zette zich niet alleen voor zwemmen in, ook zaalvoetbal was één van zijn favorieten. Wanneer het zaalvoetbaltoernooi in de voorjaarsvakantie viel ging Bram pas op vakantie wanneer dat achter de rug was. Maar ook voor korfbal zette hij zich in en niet in de laatste plaats voor de avondvierdaagse. Hij deed dat maar liefst 28 jaar lang. En na het schoonmaken van het DVS-terrein op vrijdag was het patat eten bij meester Bram thuis.

Het is dan ook niet verwonderlijk dat Bram niet alleen op school zijn afscheid vierde, samen met een collega kreeg hij daar een receptie aangeboden, en natuurlijk in het zwembad met de kinderen van groep 5 van de Beatrixschool. En na afloop was er patat eten bij meester Bram thuis. Van het zwembadpersoneel kreeg hij een zwemtas met daarin onder andere een zwembroek en handdoek met de opdruk van Calluna. Die zal hij in de toekomst nog vaak gebruiken. “Bram was en is een graag geziene gast hier”, zo verwoordde Barbara Doreleijers van Interactie. 

Ook Bram is benieuwd hoe het in die toekomst zal gaan met Calluna. Zal het zwembad hier blijven bestaan of gaat er toch een nieuw zwembad gerealiseerd worden? Bram heeft zich er de afgelopen jaren sterk voor gemaakt dat het zwembad zoals het nu is met wel wat renovaties maar met de recreatieve voorzieningen gehandhaafd zal blijven en niet wordt vervangen door een sportbad zonder die extra’s op een andere locatie. “Door die extra voorzieningen, die zowel door jong als oud worden gebruikt, voorzie je tevens in een sociale behoefte.’’

Toekomst plannen? “Sporten natuurlijk, met name zwemmen, en misschien nog een keertje invallen op school.’’

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden