Foto: Shutterstock

Verkeersveiligheid voorop bij Veldwijk

  Nieuwsflits

ERMELO - Verkeersveiligheid moet voorop staan bij de realisering van het Zorgpark Veldwijk. Daar zijn alle partijen in de Ermelose gemeenteraad het over eens. Ook wordt gepleit voor het behoud van het groene karakter van het landgoed Veldwijk.

Wijnand Kooijmans

 In het plan zelf wordt het monumentale karakter van het park ook gerespecteerd. De nog te bouwen zorggebouwen worden gezien als een logische aanvulling op de bestaande zorggebouwen in dit deel van het park. Centraal in het plan is de komst van het ‘Bruisend hart’ met dagbesteding van Werk Centraal en een kiosk waaruit de producten van deze organisatie worden verkocht.

Het CDA maakt zich zorgen over de ontsluiting van het landgoed op de Oude Telgterweg. Erik van der Weide voorziet hier een verkeersgevaarlijke situatie. Hij ziet de ontsluiting liever 25 tot 30 meter opgeschoven richting het bos. Anders komt de ontsluiting in een bocht te lieggen.

Wethouder Laurens Klappe wil de ontsluiting nog eens gaan bekijken met de omwonenden en zien wat de mogelijkheden tot aanpassingen zijn. Hij wijst er wel op dat aan de keuze voor de ontsluiting een onderzoek ten grondslag ligt.

Linda Veenstra (Progressief Ermelo) benadrukt het belang van de verkeersveiligheid op het landgoed zelf. Fietsers en voetgangers krijgen wat haar betreft voorrang. Ze is blij dat de monumentale boerderij De Heuvel een zorgbestemming krijgt en verkocht gaat worden. Het pand moet wel behouden blijven.

Luuk van Beek (BurgerBelangen Ermelo) ziet het liefst een fietsstraat gerealiseerd waarbij de auto zo veel mogelijk wordt geweerd. Dat stuit op bezwaren bij Dick Tillema (ChristenUnie). Dit vooral gezien de hoge kosten die met de aanleg van fietsstraten zijn gemoeid. Daar moet dan echt ook de noodzaak toe bestaan en die ziet hij in dit geval niet. Ook is autoverkeer in zijn ogen moeilijk te weren gezien de plannen voor veel woningbouw op het landgoed.

Van Beek is blij met de ruime compensatie voor de te kappen bomen. Maar wil wel dat de gemeente ook toezicht houdt op de daadwerkelijke realisatie van deze compensatie. Behoud van zo veel mogelijk bomen staat hoog in het vaandel bij meerdere partijen.

De mogelijkheden voor een dierenweide/kinderboerderij worden nog onderzocht door GGz Centraal dat verantwoordelijk is voor de realisering van het Zorgpark. In een petitie is hierop ook aangedrongen door de omwonenden. Zij zijn eventueel bereid betrokken te worden bij de realisering daarvan. Volgens wethouder Klappe is van belang of dit als dagbesteding kan worden ingezet. Een dierenweide moet van meerwaarde zijn voor de bewoners van het Zorgpark.

Pieter Stam (SGP) wil een verbod op het plaatsen van schuttingen. De aanleg van groene hagen wil hij zien opgenomen als een gebod. Dat moet worden opgenomen in het bestemmingsplan.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden