Foto: Robin Utrecht

Minder mensen twijfelen over prikje

  Nieuwsflits

Ermelo - Bijna negen op de tien mensen zijn bereid zich te laten vaccineren. Dat blijkt uit de nieuwste peiling van de GGD Noord- en Oost Gelderland. Alleen op de Noord-Veluwe, waartoe Harderwijk en Ermelo, ligt met 77 procent de bereidheid lager.

Wijnand Kooijmans

De bereidheid zich te laten vaccineren is hiermee opnieuw toegenomen. In november was dit 51 procent, in februari 79 procent en in mei 89 procent. Het percentage mensen dat twijfelt over het nemen van een vaccin is opnieuw gedaald. Van 14 procent in februari naar 5 procent in mei. Het percentage mensen dat zich niet laat vaccineren is met zeven procent gelijk gebleven. Redenen die zij hiervoor opgeven zijn onder meer twijfel over de veiligheid of de werking van het vaccin. Een deel van hen vindt dat er meer aandacht moet komen voor het opbouwen van weerstand.

De psychische gezondheid van de inwoners van de regio Noord- en Oost Gelderland is voor het eerst sinds het begin van de pandemie verbeterd. Vooral jong volwassenen in de leeftijd van 18 tot en met 27 jaar scoorden in het najaar en de winter erg laag op de psychische gezondheid (56 procent in februari) maar er is een flinke verbetering te zien. In mei voelde 76 procent van deze groep zich psychisch gezond.

Minder mensen hebben last van angst, bezorgdheid of verveling dan in februari. Eenzaamheid wordt wel iets vaker aangegeven dan in februari. De jongere leeftijdsgroepen hebben hier vaker last van dan ouderen. ‘Vanaf het begin zien we al dat de pandemie vooral op jongvolwassenen een groter negatief effect heeft”, zegt onderzoeker Caroline Timmerman. “Dat is mogelijk te verklaren omdat jongeren een actiever sociaal leven hebben, dat plotseling is stil komen te staan, terwijl er voor ouderen minder veranderde.”

Ook blijkt uit het onderzoek dat hoe jonger mensen zijn, hoe minder veerkrachtig ze zijn.

Vier van de tien mensen ervaren de coronatijd als een periode van ‘rust en bezinning.’ Er zijn ook dingen die mensen graag vast willen houden, ook na corona. Het (deels) thuiswerken en meer tijd doorbrengen met het gezin worden veel genoemd. Maar om de rust door minder (sociale) verplichtingen en door meer te genieten van kleine dingen. Een deel van de mensen vindt het niet erg om ook na corona minder handen te schudden en niet meer iedereen drie zoenen te geven.

De corona-uitbraak blijft van invloed op de levensstijl. Van de volwassenen is één op de drie aangekomen in gewicht. De belangrijkste reden die mensen hiervoor noemen is minder bewegen, doordat ze meer thuis zitten en de sportscholen en – verenigingen die gesloten waren.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden