Foto: Shutterstock

Toeristische sector komt in verzet

  Nieuwsflits

ERMELO - De toeristische sector is niet blij met de verhoging van de toeristen- en forensenbelasting. Men vindt dat de toerist die de gemeente Ermelo bezoekt, wordt gebruikt als melkkoe. De verhoging betreft, inclusief de jaarlijkse indexering, voor 2022 een percentage van rond de elf procent.

Wijnand Kooijmans

 Robbert van der Horst van de Veron, de belangenorganisatie van de toeristische sector, vindt dat de politieke partijen maar weinig begrip hebben voor de nood waarmee recreatieondernemers kampen. Zo vindt hij dat de VVD en de ChristenUnie zich alleen maar bezorgd maken over het feit dat er wellicht minder toeristen naar Ermelo komen zodat er minder geld binnen komt bij de gemeente.

De verhoging van de toeristen- en forensenbelasting maakt dat recreatieondernemers minder investeringsruimte hebben. Terwijl de toeristische sector belangrijk is, ook voor de instandhouding van het voorzieningenniveau in Ermelo. Volgens Van der Horst wordt er gegoocheld met cijfers en wordt te gemakkelijk gezegd dat het geld voor de gemeente ergens vandaan moet komen. Hij vindt dat eerlijk moet worden gezegd dat de toeristen- en forensenbelasting onder meer wordt gebruikt om de tekorten op de jeugdzorg op te lossen.

Met de verhoging komt de toeristenbelasting al uit, zo geeft Van der Horst aan, boven de twee euro. Hiermee betaalt de vakantieganger meer dan een permanente bewoner van een vakantiewoning. Het overleg met de gemeente verloopt, zo zegt de woordvoerder van de Veron, altijd in goed overleg. Maar als het aankomt op de toeristenbelasting wordt dit afgedaan als mededeling en is hier geen overleg over mogelijk. Hij vindt dat de hoogte van de toeristenbelasting ook onderdeel moet zijn van het overleg.

Simone Kiezenbrink van de Veron vindt dat Ermelo wel de gastvrije gemeente moet blijven die het graag voorstaat te zijn. Ook vraagt ze zich af of de bestaande bedrijven opdraaien voor de lagere inkomsten als gevolg van het omschakelen van meerdere recreatiebedrijven naar wonen. “Wat staat ons nog te wachten”, zo vraagt ze zich af.

Herma van der Weide (VVD) zegt te staan voor alles wat met Ermelo te maken heeft. “Hoe kunnen we zorgen dat we het met z’n allen goed hebben.” Volgens haar zijn er veel voorzieningen voor de recreanten, zoals fietspaden, museum Het Pakhuis, een zwembad en straks een nog mooier zwembad.

Dian van den Heuvel, insprekend namens camping De Kriemelberg en kamphuis Fijnoord zegt dat de gemeente ten onrechte aangeeft dat de tarieven mede zijn gebaseerd op de kosten die omliggende gemeenten in rekening brengen. Zo hanteert Putten een tarief van 1,28 euro per overnachting en Nunspeet 1,15 euro. Jan Hofmeijer (BurgerBelangen Ermelo) denkt dat het tarief geen rol speelt bij het boeken van een vakantie.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden