Foto: Pixabay

Geen half uurtje extra op Koningsdag

  Nieuwsflits

ERMELO - Op doordeweekse dagen moeten feesten tijdens Koningsdag om elf uur ’s avonds stoppen. Alleen wanneer het evenement op vrijdag of zaterdag valt mag een half uurtje langer worden doorgegaan.

Wijnand Kooijmans

Tijdens de bespreking van het evenementenbeleid werd door Gert Jan Brouwer (VVD) de suggestie gedaan op alle dagen de activiteiten op Koningsdag tot half twaalf te laten doorgaan. Maar daarvoor vond hij geen gehoor bij de meerderheid van de raadsfracties. Men vindt elf uur laat genoeg, mede omdat veel mensen de volgende dag gewoon weer moeten werken.

Omdat Koningsdag een nationale feestdag is die in de gehele gemeente Ermelo wordt gehouden met jaarlijks wisselende programma, wordt het evenement niet meegeteld in de jaarlijks toelaatbare geluidsevenementen. Wel is vastgelegd na dat negen uur ’s avonds er nog maximaal twee podia in gebruik mogen blijven tot elf uur. Hiervoor moet door de organisatoren wel een aparte vergunning voor worden aangevraagd.

Door de gemeente is een nieuw evenementenbeleid opgesteld. De toepassing daarvan is een aangelegenheid van het college van burgemeester en wethouders. De richtlijnen zijn echter wel aangepast naar aanleiding van de vele besprekingen met de gemeenteraad over dit onderwerp. Nu is er een definitieve klap opgegeven.

Eén van de belangrijkste voorwaarden is dat organisatoren van evenementen inspraak moeten geven aan omwonenden van locaties waar evenementen worden gehouden. Hiervoor gaat de gemeente meer duidelijker en zichtbaardere advertenties plaatsen. Hiervoor worden de huidige kanalen benut, sociale media wordt hiervoor nog niet ingezet. Het rondbrengen van flyers bij direct omwonenden is niet mogelijk omdat aan organistoren geen adressen mogen worden verstrekt door de gemeente.

In de voorwaarden is ook opgenomen dat de volksgezondheid van deelnemers en bezoekers tijdens evenementen is gewaarborgd. Organisatoren dienen hiervoor maatregelen te nemen. Dit kan variëren van de inzet van EHBO’ers tot meer professionele hulpverlening bij evenementen met een verhoogd alcohol- en drugsgebruik. Hiervoor moeten organisatoren ook een medisch plan overleggen bij de aanvraag om een vergunning. Ook moet men maatregelen nemen om het gebruik van alcohol te beperken. Alcoholstunts zijn niet toegestaan, zoals een happy hour.

Jaarlijks vindt er een evaluatie plaats van evenementen waarbij naast de organisatoren ook de omwonenden worden betrokken. Aan de hand van de uitkomsten kan het beleid eventueel worden aangepast. Het aantal evenementen in de hoogste categorie wat betreft geluid op ‘t Weitje wordt verlaagd. Mede gezien toenemende klachten van omwonenden en de toename bebouwing.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden