<p>Scheidend predikanten Henk, Irma en Sjaak vulden elkaar bijzonder goed aan.</p>

Scheidend predikanten Henk, Irma en Sjaak vulden elkaar bijzonder goed aan.

(Foto: Arda Konings)

Drie vertrekkende dominees

  Nieuwsflits

Ermelo -  Dominees echtpaar Henk en Irma Jansen en dominee Sjaak Teuwissen van de Gereformeerde Kerk Ermelo (Protestantse Kerk Nederland)) nemen respectievelijk 6 juni en 18 juli dit jaar, afscheid van hun gemeenteleden uit Ermelo. Met beroepen naar Zeist en Heerjansdam gaan zij een nieuwe toekomst tegemoet. En laten ze hier een leegte achter.

Arda Konings

Velen zullen enigszins verrast zijn geweest toen het vertrek van de drie predikanten, kort na elkaar, onlangs werd afgekondigd vanaf de kansel. Sjaak die net voor de derde keer papa is geworden, is er echter toch al wel langer mee bezig geweest. Quote: “Met jongere kinderen neem je zo’n belangrijke stap toch iets makkelijker.” Maar ook hij bleek verrast toen Henk en Irma samen voor de keus stonden, een beroep aan te nemen.

In Zeist vervullen Henk en Irma wederom samen in deeltijd, een volledige functie bij de Oosterkerk, gereformeerde wijkgemeente van de Protestantse Gemeente. Bovendien blijft Henk nog een jaar verbonden als predikant bij Fonteinwerk in Harderwijk. Sjaak zal bij de Protestantse Gemeente Heerjansdam-Kijfhoek ook een zelfstandige functie invullen. Henk en Irma waren niet echt op zoek. “We wilden ook niet per se weg of zo. Onze kinderen zijn alle vier volwassen. Dat speelde dus geen rol. De oproep en de profielschets waarnaar deze gemeente zocht, paste ons echter heel goed.” Gelukkig zijn er voor de wijk Zeekant (Henk en Irma) en Boskant (Sjaak) twee ambulante predikanten gevonden die tijdelijk de leegte opvullen en de taken over nemen. Overgebleven predikant Jan Willem Leurgans staat er dus niet helemaal in zijn eentje voor straks. Senioren pastor Marga Snoeij neemt het bezoekwerk voor de tehuizen voor haar rekening.

In de voorbije zes en half jaar, memoreert Sjaak het feit dat Ermelo zijn eerste gemeente was. “Hier ben ik predikant geworden en heb ik het vak geleerd. Ik had nog nooit een uitvaart geleid of een Heilig Avondmaal bediend. Wist niet precies hoe alles reilde en zeilde binnen een kerkbestuur. Ermelo is een grote, bruisende gemeente, waar veel gebeurt. Als voormalig jeugdwerkadviseur denk ik bijvoorbeeld aan het jeugdwerk binnen de kerk, dat een grote plaats innam voor mij. Maar vooral ook de muziek die hier in Ermelo een grote rol speelt. Wat is er veel muzikaal talent wat betreft zangers en zangeressen, organisten en pianisten. Met evenzovele mogelijkheden. Evangelisch, een Taizé viering, psalmen, gezangen, organisten en pianisten die tegen elkaar in spelen, het kan hier allemaal!

Top2000

Henk en Irma beamen de woorden van Sjaak volledig. Ook voor hen gelden de persoonlijke dingen en de muziek als één van de hoogtepunten. “Een speciaal hoogtepunt waren de Top2000 diensten waarmee Sjaak en Irma destijds zijn begonnen,” weet Henk. “De kerk stampvol, fantastische bands en koren, geweldige feesten waren het. We hebben er met elkaar enorm van genoten en alles werd uit de kast gehaald. Memorabele momenten. Als student zong ik Gregoriaanse gezangen. Wie had kunnen bedenken dat ik ooit André Hazes later in de kerk zou zingen?” Sjaak knikt instemmend en voegt er nog aan toe dat de onderlinge samenwerking met elkaar erbij, zo mooi was.

Passion Challenge

De herinneringen aan de uitjes met jongeren in de bus naar The Passion, Het Glazen Huis en de Passion Challenge door Sjaak en Robert Mazier op de kaart gezet in Nederland, staan eveneens in het rijtje hoogtepunten. Of op Paasochtend zingen met jongeren rondom een vuur op het kerkhof.

Ook Irma werd in Ermelo voor het eerst predikant met daarnaast voor kortere tijd, nog een parttime predikantenfunctie in Wezep. Het persoonlijk contact en het pastoraat, springen er voor haar met name, uit. Maar ook speciale diensten, wanneer er bijvoorbeeld een dopeling is. “De mooie gesprekken die er dan zijn met de ouders. Of als er een avondmaalviering is en ik de woorden mag uitspreken: ‘Dit is het brood van Christus die zijn leven gaf voor jou’. Dat vind ik een voorrecht om te doen. Zo ook het pastoraat en de liturgievorming rondom een uitvaart. Dan mag ik dicht bij de mensen komen. Ik zou nooit het geloof in mijn eentje kunnen beleven zonder kerk. Je hebt elkaar nodig en draagt elkaar.”

Missen

Met de blik op de toekomst gericht zullen er weer andere, nieuwe uitdagingen komen. Zal het wennen zijn om niet meer deel uit te maken van een predikantenteam. Op de vraag wat zij straks dan ook het meeste zullen missen van en aan Ermelo, klinkt het met een lach en een knipoog: “Elkaar! De Top2000 diensten brachten ons dicht bij elkaar als collega-team. We gingen goed door één deur. Vulden elkaar aan waar nodig met ieder onze eigen kwaliteiten. Zijn straks meer op onszelf aangewezen. Maar de onderlinge betrokkenheid bij de gemeenteleden in Ermelo is gelukkig groot te noemen. Er wordt leiding gegeven, er is organisatietalent. We voelden ons soms zelf wel eens overbodig als predikanten. Het koffie drinken na de diensten zullen we ook gaan missen!”

Tot slot spreken de drie dominees uit: “De kerk in z’n algemeenheid bestaat al meer dan 2000 jaar. De Gereformeerde (PKN) kerk Ermelo al meer dan 125 jaar. Die is niet klein te krijgen. Zelfs niet door corona. Ook al is daardoor de vorm verandert, worden diensten live gestreamd. God beweegt mee met de tijd. Zoals Hij het zelf zegt: Ik laat niet los. Ik zal er zijn.”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden