Foto: STAATSBOSBEHEER

Honden mogelijk taboe op de heide

  Nieuwsflits

ERMELO - Honden zijn mogelijk in de toekomst niet meer welkom op de Groevenbeekse heide. Aanleiding is een brief van een inwoner van Ermelo waarin hij aangeeft dat de natuurwaarden door honden worden aangetast.

Wijnand Kooijmans

In een brief aan de raad stelt de Ermeloër dat hij zich zorgen maakt over vooral het effect dat honden hebben op de biodiversiteit op de Groevenbeekse heide. Waarbij hij er tevens op wijst dat dit een Natura 2000 gebied is dat verplichtingen meebrengt als het gaat om de bescherming van de natuur.

Het inwilligen van het verzoek honden te verbieden heeft, zo geeft het college van burgemeester en wethouders aan, grote consequenties voor het serviceniveau dat de gemeente biedt aan hondeneigenaren. De Groevenbeekse heide is een populair losloopgebied waar door het intensieve gebruik nu al conflicten ontstaat tussen de gebruikers en hun honden.

Erkend wordt dat honden een negatief effect hebben op de wettelijk beschermde natuurwaarden. In het nieuw op te stellen heidebeheerplan dat dit jaar wordt opgesteld wordt door het college een besluit genomen of honden nog welkom zijn. Dat besluit wordt vervolgens voorgelegd aan de gemeenteraad voor een definitief besluit.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden