<p>&nbsp;Annie en Ruud de Jong op de fiets naar de landwinkel.</p>

 Annie en Ruud de Jong op de fiets naar de landwinkel.

Heerlijk, weinig kilometers op je bord

  Nieuwsflits

Ermelo - Weinig kilometers op je bord. Het klinkt als schaars en niet erg lekker, maar het tegenovergestelde is waar. Het is de titel van de nieuwe, digitale, folder van het NMP, waarmee wordt gepromoot lokale producten te kopen. En dat gekoppeld aan een fraaie fietstocht.

Francisca Meijsser

Ruud de Jong, Han Kattenwinkel en Aart Hoogendoorn, drie vrijwilligers van het Natuur en Milieu Platvorm hebben de folder ontwikkeld. Hij staat op de NMP-site en met behulp van de QR-code daarbij is de navigatie voor de fietsroute te downloaden. Bij verschillende campings hingen zij affiches met info op en ook bij het VVV is die wel te verkrijgen.

“Appels uit Nieuw-Zeeland of Argentinie, asperges uit Peru, boontjes uit Egypte, wijn uit Chili.., voedsel heeft soms al de halve wereld over gereisd voordat het in je keuken terecht komt. Veel van die producten hebben wij ook in de eigen omgeving. Dat scheelt veel transport en dus energie, vervuiling, wat beter is voor het milieu. Door die kortere weg zijn de producten van dichtbij bovendien veel verser en dus smakelijker”, aldus de werkgroep. Dat is zeker het geval wanneer er kleinschalig wordt geteeld en gefokt zoals bij de artikelen van landwinkels en andere lokale producenten. Van een achttal bedrijven in de omgeving van Ermelo hebben bovengenoemde medewerkers van het NMP nu productinformatie verzameld en een lijst opgesteld.

Omdat deze bedrijven redelijk dicht in de buurt zijn, Ermelo, Putten en Garderen, hebben zij daar een fietsroute bij bedacht. “Ga eens kijken wat er in de regio al zo te koop is” , zo geeft Ruud aan. “En ga dan meteen op de fiets, zo kom je vanzelf tot gezond eten van dichtbij”, zo raadt hij aan. Hij werkt nu al een kleine drie jaar bij het NMP en is ook vrijwilliger bij wijngaard Telgt, die ook op de lijst van te bezoeken adressen staat. Want een lekker wijntje bij dat gezonde eten mag toch ook wel. Een ander adres van de lijst is bijvoorbeeld Pompoenenkwekerij De Kapershoeve, leuk om te bezoeken in het najaar misschien. Landwinkel De Vrolijke Geit klinkt alleen al heel aantrekkelijk. Ook staan er diverse pluktuinen vermeld. Gemeenschappelijk kenmerk van de locaties is wel dat ze verantwoord produceren: er wordt rekening gehouden met milieu en dierenwelzijn. Bij de meeste adressen zijn ook terrassen aanwezig en nu met de versoepelingen kan dat misschien wel, zo kun je weer even op adem komen. Tenslotte staan er op de lijst ook nog enkele andere bezienswaardigheden genoemd, zoals de Hunneschans en het Romeins marskamp. “Op die manier kun je er een leuke dagtocht van maken, ook met kinderen een aanrader. Wil je de route in zijn geheel fietsen, dan ben je wel even onderweg, het is dan ruim 40 kilometer. Handig is wel van te voren de openingstijden even te checken”, zo geven zij aan.

Al met al een leuk initiatief van de werkgroep, “waarbij de bewustwording van wat je eet en welke weg dat product heeft afgelegd het voornaamste doel was”, zo besluit Ruud.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden