<p>Elise en Marieke Walinga, fans van De Zevende Zus, mochten de eerste exemplaren uitreiken.</p>

Elise en Marieke Walinga, fans van De Zevende Zus, mochten de eerste exemplaren uitreiken.

(Foto: Eigen foto)

Wereldprimeur voor Boekverkoopers

  Nieuwsflits

Ermelo - Als eerste boekhandel mocht Riemer & Walinga afgelopen donderdag deel zeven van ‘De zeven zussen’ uitreiken. Om zeven over zeven ’s ochtends stonden zeven gelukkige fans voor de winkel in Ermelo, waar zij de boeken kregen uitgereikt van de Boekverkoopers, Elise en Marieke Walinga.

Marco Jansen

“De zeven zussen van de Ierse schrijfster Lucinda Riley is een enorm populaire serie. Deel zeven kwam vandaag uit en is de onthulling van de zevende zus. De uitgever had het zo geregeld dat de Nederlandse vertaling de eerste was. De eerste zeven exemplaren ter wereld mochten wij uitdelen. Wij kennen de uitgever en zijn zelf fan van de serie. Het was echt heel gaaf toen we het nieuws hoorden dat de presentatie bij ons als Boekverkooper zussen zou zijn. Dat was echt uniek’’, vertelt Elise Walinga (39) enthousiast. Zij runt de zaak samen met haar zus Marieke (35).

De gelukkigen hadden meegedaan aan een wedstrijd – een speurtocht naar de zevende zus – en kregen een uitnodiging voor de presentatie, waarvan de locatie tot woensdagavond nog geheim was. “Ze kwamen van Friesland tot Limburg, een aantal was om 5 uur ’s ochtends al vertrokken. Bij ons konden ze in hoekjes van de winkel 40 minuten in het boek lezen. Het zijn romans met cultuur en geschiedenis. Voor alle boekhandels een mooie opsteker dat deel zeven nu uit is. Vorige week hoorden we dat er ook een achtste deel komt.”

Toen de winkeldeur om 9.00 uur open ging zat een trouwe klant al op het bankje te wachten. Vervolgens ging de verkoop van het boek de hele dag door. “We hebben er die donderdag in totaal 135 verkocht, heel bijzonder. Er mogen 15 mensen tegelijk in de winkel en de mandjes waren de hele dag op. Het was een heerlijke dag, een beetje als vroeger’’, aldus Walinga, die tussendoor de media te woord stond.

De Boekverkoopers houden van reuring. Toen 28 april de boekhandels weer open mochten, hadden ze schrijver Jan Brokken gestrikt om de symbolische heropening te doen. De winkel was 14 december dicht gegaan. “Dat was voor de boekhandels het slechtste moment, want in de tijd voor kerst is het extra druk bij ons. Gelukkig vonden mensen ons online, maar lang niet zoveel als normaal. Het was een grote klap. Wij zijn gaan bezorgen, op de fiets in Ermelo, Harderwijk en Putten. Met veel klanten hebben we een persoonlijke band en het was leuk om ze nu eens thuis te treffen.’’

Doordat het jaar 2020 voor de Boekverkoopers goed was verlopen, lagen ze niet wakker over de toekomst. “Mensen hebben in coronatijd lezen herontdekt en wij hebben ook veel puzzels en spelletjes. In januari zaten we 50% in de min ten opzichte van vorig jaar, maar we klimmen nu elke week wat omhoog.”

Voor de Boekenweek (29 mei t/m 6 juni) hebben de Boekverkoopers weer wat bedacht. “Met het verrassingsabonnement HalloBOEK! kunnen klanten hun leesvoorkeur aangeven en wij zoeken daar een passend boek bij. Dat doen we tijdens de boekenweek live.”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden