<p>Paul Zanen toont de Protifarm hamburgers&nbsp;</p>

Paul Zanen toont de Protifarm hamburgers 

(Foto: )

Mmm... meelwormen uit Ermelo

  Nieuwsflits

Ermelo -  Vorige maand is meelwormenkwekerij Protifarm uit Ermelo overgenomen door het Franse concern Ynsect. Het Ermelose bedrijf blijft wel zelfstandig doorgaan en hoopt door deze samenwerking nog verder te kunnen opschalen met de productie van dierlijke eiwitten voor menselijke consumptie.

Francisca Meijsser

Protifarm aan de Harderwijkerweg startte in 2015 na overname van het daar al 40 jaar gevestigde bedrijf Kreca. Hier werden de krekels van Calis(eigenaar) op ambachtelijke wijze gekweekt. Kreca ging daar mee door en Protifarm zette een eigen industriële, geautomatiseerde kweek van de kleine meelworm, ook wel buffalokever genoemd, op.

In het kader van het zoeken naar duurzaamheid bij de productie van dierlijk eiwit kon deze insectenkweek een grote vlucht nemen. Op een relatief klein oppervlak worden dierlijke eiwitten geproduceerd waarbij weinig CO2 en stikstof worden uitgestoten. Bovendien zijn die voedingsstoffen vaak reststoffen zoals bierbostel, een restproduct van de bierbrouwerij, en van granen, want ze heten natuurlijk niet voor niets meelwormen. In vroeger tijden waren ze gevreesd in de graanpakhuizen.

“Het grote voordeel van de samenwerking met het franse Ynsect is met name dat we heel veel van elkaar kunnen leren”, aldus Syta de Visser, woordvoerster van Protifarm.

Paul Zanen is als levensmiddelentechnoloog werkzaam bij het Research en Development Team van Protifarm. “Wij houden ons vooral bezig met productontwikkeling”, zo vertelt hij. “We kweken de meelwormen niet op om als zodanig voor consumptie te gebruiken, ze worden verwerkt tot ingrediënten. Bij ons bedrijf dus vooral voor menselijke consumptie. Zo maken we er bijvoorbeeld hamburgers mee of eiwitrepen, muesli, shakes, pasta’s en bakkerijproducten”, vertelt hij trots. “De grootste uitdaging voor het team is momenteel wel de ontwikkeling van de ultieme hamburger die sappig is, met een goede bite, smaak en geur.”

Zo’n hamburger is dus niet plantaardig maar gemaakt van dierlijke eiwitten en gezonde vetten. ”Echter”, zo voegt hij toe, “het blijft nog wel een drempeltje om te nemen voor de consument, men lijkt nog steeds wat huiverig voor het feit dat er insecten in zijn verwerkt. Jongeren zijn daar minder gevoelig voor dan oudere mensen, zo lijkt het.”

“We deden al veel aan het promoten”, zo vervolgt hij, “maar door de corona kwam dat op een laag pitje te staan. Zo willen we, als dat weer wat gemakkelijker kan, met een foodtruck het land in om mensen kennis te laten maken met onze fantastische producten”, zo vertelt hij enthousiast.

“In Nederland lopen we wat dat betreft nog een beetje achter helaas, en zijn onze producten nog niet in de supermarkt verkrijgbaar. In Duitsland, Denemarken, België en Spanje is dat al wel het geval. Toch zal dat hier ongetwijfeld ook gaan gebeuren”, zo zegt hij vol vertrouwen, “het is immers het voedsel voor een toekomst waarin duurzaamheid een belangrijke voorwaarde zal zijn.”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden