<p>Zittend in een shovel heeft wethouder Hans de Haan maandagmorgen het startsein gegeven voor de sloop van De Dialoog. (foto: Jan de Roo)</p>

Zittend in een shovel heeft wethouder Hans de Haan maandagmorgen het startsein gegeven voor de sloop van De Dialoog. (foto: Jan de Roo)

Sloop belangrijke stap voorwaarts

  Nieuwsflits

Ermelo - Zittend in een shovel heeft wethouder Hans de Haan maandagmorgen het startsein gegeven voor de sloop van multifunctioneel centrum De Dialoog. Daarmee wordt de laatste fase ingegaan van de verduurzaming van zowel gemeentehuis als De Dialoog.

Wijnand Kooijmans

 De sloop blijft overigens niet beperkt tot alleen De Dialoog. Ook de gebouwen van Pinel en Plaza en het pand Stationsstraat 118 vallen ten prooi aan de slopershamer. Voor de vrijkomende ruimte wordt nog een definitief plan ontwikkeld. De voorkeur gaat daarbij uit naar woningbouw, onder meer voor starters op de woningmarkt.

Plannen om het Raadhuisplein autovrij te maken lijken inmiddels van tafel omdat de meerderheid van de raadsfracties niet graag deze parkeer mogelijkheid in het centrum ziet verdwijnen.

De sloop van De Dialoog ziet wethouder De Haan als een belangrijke stap in een traject dat best lang heeft geduurd. Het energieverbruik in het pand rees de pan uit, zo onthulde hij. Het was te vergelijken met het stoken van de verwarming met de ramen open. De Haan vindt het een belangrijke stap voorwaarts dat straks zowel het gemeentehuis als De Dialoog zijn verduurzaamd.

Een deel van de infrastructuur van het gemeentehuis wordt doorgetrokken naar De Dialoog zodat in de toekomst van zowel het gemeentehuis als het multifunctioneel centrum optimaal gebruik gemaakt kan worden. Nu worden zalen soms maar twee uur per dag gebruikt en dat vindt De Haan verre van optimaal.

Als voorbeeld voor dubbelgebruik noemt hij de computerruimte die straks gezamenlijk gebruikt gaat worden door de Stichting Welzijn Ermelo en de Bibliotheek Noordwest-Veluwe. “Dat betekent dat de investering voor ons als gemeente ook zinvol wordt. “Investeringen moeten lonen voor zowel de burger als de gemeente.”

Een aparte ruimte voor jongeren is niet gepland in de plannen voor de verbouwing van De Dialoog. Wethouder De Haan acht dit op moment niet zinvol. “Maar we overleggen wel met Plaza of, indien er behoefte aan bestaat, straks nog een aparte ruimte voor de jongeren elders nodig is.”

De Dialoog was bouwkundig niet meer van deze tijd, zo zegt de wethouder. “Daarom vonden we het beter het geheel nu ineens aan te pakken zodat het gebouw weer veertig jaar mee kan voor de toekomst. Ook de raadszaal gaat gesloopt worden en krijgt een plekje op de bovenverdieping van de nieuwe Dialoog.”

Zoals straks ook de muziekvereniging gebruik blijven maken van de nieuwe Dialoog. De Haan: “Er komt een geluidsdichte ruimte terwijl daarnaast de theaterzaal gebruikt kan worden voor repetities en uitvoeringen.” De muziekvereniging kan de instrumenten tijdens de bouwplannen opgeslagen laten liggen in het deel van De Dialoog dat niet onder de slopershamer verdwijnt.

Streven is de nieuwbouw nog voor de start van het nieuwe verenigingsseizoen in augustus/september af te ronden.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden