<p>Caf&eacute;-eigenaren Marco van Dijk (l) en Koen d&#39;Aulnis hadden zaterdag een drukbezet gezamenlijk terras Plaza del Bar.</p>

Café-eigenaren Marco van Dijk (l) en Koen d'Aulnis hadden zaterdag een drukbezet gezamenlijk terras Plaza del Bar.

Molenaarsplein in vakantiesfeer

  Nieuwsflits

Ermelo - Net als vorig jaar voegen café’s de Molenaer en de Veluwe hun terrassen samen. Kroegeigenaren Marco van Dijk en Koen d’Aulnis willen met Plaza del Bar gezelligheid oproepen. “Vrolijk en zomers; we creëren op het Molenaarsplein de vakantiesfeer. Dit wordt een aanwinst voor Ermelo.”

Marco Jansen

De Molenaer en de Veluwe werken al jaren samen tijdens de zomeravond braderieën. De uitbaters verwachten niet dat die er deze zomer komen en datzelfde geldt voor de feesten op ’t Weitje die de café’s jaarlijks organiseren. “Daarom gaan we nu dit avontuur aan tot het eind van de zomer. Plaza del Bar is vertaald uit het Spaans ‘Barrenplein’. Het is echt een ander terras dan dat je van onze café’s gewend bent. Hier is meer de sfeer van loungen. Met lampionnen, plantjes op tafel en parasols zorgen we voor een Spaanse sfeer. De lunch is ingeruild voor een kaart met borrelsnacks; nu blijven we als café’s meer bij onszelf. We geven er een feestelijk thema aan’’, vertelt Ermeloër Marco van Dijk (32), die sinds 2013 Café de Molenaer runt.

Koen d’Aulnis (30) had zich een andere start van zijn horeca-avontuur voorgesteld. Hij rolde als mid-twintiger in de horeca. “In 2017 ben ik verhuisd naar Amsterdam waar ik drie jaar bij Grand café Wildschut heb gewerkt. Ik was in 2019 een jaar bedrijfsleider van de Veluwe, tot ik per 1 januari 2020 het café van de vorige eigenaar Marnix Grift kon overnemen. Ik ben 10 weken open geweest, daarna 10 weken dicht en nu zijn we een half jaar dicht geweest. Dat doet zeer. Ik heb mezelf verhuurd voor sloopklusjes en heb zelfs als slager gewerkt.”

Van Dijk heeft rond kerst zes weken oliebollen verkocht vanuit een kraam voor zijn café ‘de Oliebol’. “Dat ging goed, het was hartstikke gezellig. Ik kon mijn personeel betalen en hield er iets aan over.”

Afgelopen woensdag mochten de terrassen weer open en zat het Molenaarsplein vol. “We hadden alles goed voorbereid, het was heel gezellig”, aldus Van Dijk. d’Aulnis: “Een dienblad vasthouden was weer wennen. Het positieve gevoel overheerst. Het is genieten om weer aan het werk te zijn. Maar de harde werkelijkheid is dat we ook nu nog steeds weinig verdienen, na aftrek van alle kosten. Het is dus niet gelijk hosanna, maar we gaan niet meer dicht.”

Met de heropening van de terrassen is het glas halfvol voor beide ondernemers. d’Aulnis: “We hebben deze maanden samen één grote zaak. We gooien alles op een hoop, trekken de kosten af en hopen dat er nog wat overblijft. Samen zijn we sterker en ondanks de maatregelen hadden we vorig jaar een goede zomer. We kunnen met deze maatregelen 50 man op het plein kwijt. Straks zijn dat er aan de overkant een kleine 100 (44 tafels) en 80 bij de café’s.” Van Dijk maakt wel een kanttekening. “De tijden tot 18.00 uur zijn niet des café’s. Over het algemeen begin je einde middag, begin avond een biertje te drinken. We hopen dat er versoepelingen komen en we snel richting 22.00 uur mogen. Dat is voor de natte horeca heel belangrijk.”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden