<p>Op zaterdag 24 april was een signeersessie georganiseerd bij Riemer en Walinga.&nbsp;</p>

Op zaterdag 24 april was een signeersessie georganiseerd bij Riemer en Walinga. 

(Foto: )

Tweeëntwintig dames in zwaar weer

  Nieuwsflits

Ermelo - Op 22 april ging haar eerste boek Dames in zwaar weer in de verkoop. Vooral omdat het gaat om een in Ermelo woonachtige auteur geeft Riemer en Walinga Boekverkopers hier veel aandacht aan. In de winkel hangen foto’s van Nienke van Opstal en op zaterdag 24 april was hier ook een signeersessie georganiseerd.

Francisca Meijsser

 In september zal Nienke samen met de uitgever Lex Jansen in Middelburg een presentatie van het boek geven. Hopelijk is het dan weer mogelijk om meerdere mensen tegelijk te ontvangen.

Het is niet bijzonder dat schrijvers op latere leeftijd debuteren. Er zijn in het leven immers nog heel veel andere dingen die eerst moeten. Vaak kriebelt het dan al wel een lange tijd en wordt het schrijven in andere vormen beoefend.

Zo vond Nienke het altijd al leuk om dagboeken bij te houden, brieven te schrijven enz. “Op een gegeven moment, ik denk zo’n vijftien jaar geleden, wilde ik me er toch wel meer in gaan verdiepen en begon ik met het volgen van schrijfcursussen”, zo vertelt Nienke. “Op die manier kwam ik twee jaar geleden in contact met Lex Jansen.”

Hij was verscheidene jaren directeur van de Arbeiderspers maar is daarna voor zichzelf begonnen met uitgeverij Magonia. “Lex doet als uitgever ook aan auteursbegeleiding en geeft cursussen op dat gebied. Zijn goede feed-back op de verhalen die ik instuurde zorgde ervoor dat ik er als het ware bleef hangen. Hij kwam zelfs met het idee om mijn verhalen te gaan uitgeven en dat is toch wel een uitzonderlijke situatie.” Meestal moeten beginnende auteurs eindeloos met hun manuscripten vele uitgevers af.

Het boek Dames in zwaar weer bestaat uit 22 verhalen over evenzoveel verschillende vrouwen, “eigenlijk zijn er ook twee heren bij”, zo bekent Nienke lachend, vrouwen die op hun eigen wijze in het leven staan. Ze hakken knopen door, of juist niet. Ze weten van verlies, van hoop. Ze kennen hun grenzen, meestal.. “Het is fictie, zo verklaart Nienke, “maar ik heb me wel soms door bepaalde vrouwen laten inspireren. Het zijn wel steeds authentieke vrouwen, herkenbaar ook. Dat vond ik als schrijfster heel belangrijk: dat de lezer plezier zou beleven in die herkenning” , aldus Nienke.

En wat komt hierna, zo vroeg ik Nienke. "Allereerst ga ik nu de boekjes voor mijn kleinkinderen afronden”, zo vertelt ze mij ( waarna ik nieuwsgierig naar haar leeftijd informeer), ”en daarbij maken we de illustraties zelf”. De familie speelt een belangrijke rol in Nienke haar leven. Familieleden leveren ook hun bijdrage aan de promotie van dit eerste boek. Zo heeft zij tien ambassadeurs, verspreid over het land. Dat zijn de vier kinderen plus nog andere familieleden. Ze houden lezingen en dergelijke om over boek en schrijfster te vertellen.

We zullen vast nog meer van Nienke van Opstal horen. In ieder geval is er nu in de boekwinkel van Riemer en Walinga aan de Stationsstraat in Ermelo van alles omtrent dit boek te zien en horen.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden