Boswachter Henk Jan Zwart uit Ermelo bij het wildkijkscherm in een bosvak van het Ruigeveld.
Boswachter Henk Jan Zwart uit Ermelo bij het wildkijkscherm in een bosvak van het Ruigeveld. (Foto: Marco Jansen)

Wilde zwijnen: ook even langs Ermelo

  Nieuwsflits

Ermelo - Sinds 29 maart staat er een wildkijkscherm in het gemeentelijke bos het Ruigeveld. Natuurliefhebbers maken kans om hier in de avonduren wild te treffen, want dan gaan zwijnen, reeën en edelherten op zoek naar voedsel. “Het moet een trekpleister worden voor publiek en wilde dieren.”

Marco Jansen

 Henk Jan Zwart (56) uit Ermelo loopt al 16 jaar in de bossen en de heidevelden van Ermelo. Als beheermedewerker bossen, natuurterreinen en fauna is hij vooral buiten. Een wildkijkscherm in dit gebied is nieuw voor de boswachter. “De verschillende locaties van Staatsbosbeheer die er waren in deze omgeving zijn opgeheven. Vanuit bezoekers van recreatieparken aan de Drieërweg kwam de vraag naar de gemeente Ermelo om een vrij toegankelijke plek waar ze vrijwel zeker wild kunnen zien. Uit de mogelijkheden bleek het gemeentelijk bos het Ruigeveld het meest geschikt. Dit is een heel rijk, gemengd bos van 90 jaar oud. Dit is goed bereikbaar, ook vanaf de parken, en er loopt veel wild. Edelherten, zwijnen en reeën zijn de grootste publiekstrekkers. Dassen en vossen zie je minder vaak.”

Het wildkijkscherm in een bosvak moet het publiek uit het zicht houden. Er zijn boompjes geplant om de mensen te camoufleren. Met een paard en een ouderwetse bosploeg is een zaaibed gemaakt. Hier zijn voor de herten en reeën lupines ingezaaid. “Een gewas dat ze heerlijk vinden, maar het moet nog wel even gaan regenen, anders kiemt het zaad niet. Ook staan er twee likstenen voor de zoutbehoefte van reeën en herten. De mineralen zijn nodig voor de geweigroei. De plek moet hiermee zo vertrouwd worden dat de herten niet wachten tot het donker wordt, maar in de avonduren al komen. Ze trekken richting de bronsttijd eind zomer weg.”

Ook wordt elke avond een handje mais gestrooid, waar zwijnen gek op zijn. “Zo wennen de beesten eraan dat hier wat te halen valt. De dubbele dosis van gisteren was helemaal op, maar we gaan zwijnen niet vetmesten met grote hoeveelheden. Zwijnen zijn in het voorjaar volop in beweging. We willen dat als ze aan de loop gaan, hier ook even langs komen.”

Zwart merkt dat ook de mensen het wildkijkscherm weten te vinden. “Ik ben blij met deze mogelijkheid om natuurliefhebbers kennis te laten maken met het wild. Het is door corona drukker dan normaal, maar zo’n scherm kan ook regulerend werken. Wel moeten we - en dat geldt ook voor mijzelf - ons realiseren dat we te gast zijn in het leefgebied van het wild. Je gedraagt je met respect voor de vaste bewoners van dit gebied door rustig te bewegen, je aan de spelregels van de toegangsborden te houden en geen herrie te maken. Dan wordt het wild in principe niet verstoord. Helaas hebben we ook al losgetrokken boompjes en gedumpt GFT-afval gezien. Wild is bang voor honden, dus loslopende honden zijn hier niet toegestaan. Het wild moet nog wennen aan onze aanwezigheid, maar als wij in het bos lopen, hebben zij ons allang in de gaten. Mijn boodschap is: geniet van de natuur, maar laat anderen ook genieten.’’

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden