<p>Daniël Snaterse oefent dagelijks een uur en een kwartier thuis op zijn piano. (foto: Marco Jansen)</p>

Daniël Snaterse oefent dagelijks een uur en een kwartier thuis op zijn piano. (foto: Marco Jansen)

(Foto:)

Aan auto’s sleutelen en piano spelen

  Nieuwsflits

Ermelo - Zijn hobby’s zijn sleutelen aan auto’s en mountainbiken. Dagelijks zit Daniël Snaterse ook een uur en een kwartier in de huiskamer achter zijn piano. Want het is duidelijk dat de 16-jarige Ermeloër muzikaal talent heeft. Hij won op 28 maart de aanmoedigingsprijs tijdens het Prinses Christina Concours.

Marco Jansen

 De witte piano staat prominent in de huiskamer en was in 2017 een duur cadeau van zijn moeder. Pianospelen betekent elke dag oefenen. “Je kan geen dag overslaan. Klassieke muziek oefenen kost mentaal veel energie. Het is topsport waarbij je elke seconde gefocust moet zijn, anders boek je geen vooruitgang. Je moet jezelf controleren en je fouten verbeteren.’’

Zijn inspanningen leverden hem tijdens het Prinses Christina Concours regio Oost op 28 maart de aanmoedigingsprijs op. De voorrondes en de regiofinale van het concours zijn normaal in Enschede in het conservatorium ArtEZ en het Wilmink Theater in Enschede.

Ditmaal was het een online aangelegenheid. Tijdens de voorjaarsvakantie op Texel had Daniël zijn uitvoering opgenomen in het oude kerkje uit 1425 in Den Hoorn. “Ik heb een stuk van Chopin (Nocturne Opus 27 no. 2) gespeeld op de vleugel. Het geluid daarbinnen was ongelooflijk mooi. De stukken van Chopin wisselen in klank en dynamiek. Ik kreeg dit stuk van mijn docent en dit was het mooiste om op te nemen. Daar heb ik lang voor geoefend. Ik ben nu net buiten de top-drie voor de nationale finale gevallen, maar de aanmoedigingsprijs is een waardering waar ik trots op mag zijn.”

Als klein kind van net twee jaar ontdekte hij al de piano bij zijn oma. Daar stond ook een pijporgeltje. “Ik vond het erg interessant om daar naar te luisteren en mijn ooms speelden ook piano’’, vertelt Daniël, die op zijn achtste startte bij een pianoleraar in Ermelo. Twee jaar later nam hij pianoles in Amersfoort. “Vanaf de eerste proefles wist ik: dit is echt een fijne docent. Ik heb vier jaar les gehad van Constanca van Ojen, tot zij naar Utrecht verhuisde.’’ Sinds twee jaar krijgt Daniël les in Apeldoorn van de Armeense pianolerares Meline Yeghoyan. “Zij is afgestudeerd op het conservatorium van Moskou. Ze is een strenge, maar heel goede docent.”

Daniël wil ook graag naar het conservatorium. Eerst wil de 4-vwo leerling van het Groevenbeek college zijn middelbare school afmaken. “Je kunt op het conservatorium veel kanten op. Concertpianist worden maar heel weinig mensen, de meesten worden docent. We zijn al naar open dagen geweest van conservatoria in Zwolle, Arnhem en Amsterdam. Het is belangrijk dat je een goede pianodocent hebt.’’

Hij heeft al vijf keer opgetreden tijdens Fête de la Musique, en begon als elfjarige met het geven van concertjes in verzorgingstehuizen de Amaniet, Dillenburg en Sonnevanck. In Hotel de Heerlickheijd mag hij in de lobby spelen en het Groevenbeek College nodigt hem soms uit bij introductieavonden voor ouders. Zijn publieke optredens staan sinds corona op een laag pitje, maar één is al geboekt. “Ik mag in de zomer op Texel optreden.”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden