<p>Tineke en Esther aan het werk in de kas.</p>

Tineke en Esther aan het werk in de kas.

(Foto: Francisca Meijsser)

Ermelose pluktuin: de groei zit erin

  Nieuwsflits

In de kas van de pluktuin verbonden aan de Arkelandshoeve in Telgt komen de eerste voorjaarsgroenten boven de grond. Men hoopt op een goed groeiseizoen waarin weer veel mensen de tuin zullen kunnen bezoeken.

Francisca Meijsser

Ermelo - Al in de laatste wintermaanden hebben Tineke Offenberg en haar schoonzus Esther veel aan de voorbereiding gedaan. “De vensterbanken thuis staan vol kiemplanten”, zo vertelt Tineke. Zij legt haar hart en ziel in deze onderneming. “Gelukkig hebben we ook veel helpende handen, onder andere van de zes vrijwilligers die hier dikwijls komen”, zo voegt zij toe, “want het is fantastisch werk, maar het is ook heel veel. Het is vooral zo fantastisch doordat het een missie heeft en je merkt dat het werkt”, zo merkt zij stralend op. “Mensen komen bij ons hun eigen groenten, kruiden of bloemen plukken en dat brengt ze dichter bij de natuur. Ze komen hier als het ware tot rust, men krijgt meer respect voor wat de natuur ons geeft. Voor kinderen is het vaak een openbaring te zien hoe de verschillende vruchten en groenten groeien, ze komen graag mee. Het leidt ook tot het besef dat het eigenlijk heel raar en onnodig is om niet seizoensgebonden groenten en zo te eten”, legt zij uit, “we zijn ons vaak helemaal niet bewust dat producten een lange afstand hebben afgelegd voordat wij ze consumeren. De coronatijd heeft dit inzicht wel bevorderd en dat is dus één van de voordelen van deze nare tijd.”

Later in het seizoen, zo vanaf juli zijn er in de kas volop tomaten, paprika’s, komkommers enz. Dan is er in de moestuin buiten ook veel te oogsten. Niet alleen groenten, ook heel veel bloemen. “We hebben vooral veel ouderwetse bloemen, zoals zinnia’s, dahlia’s en zonnebloemen”, zo licht Tineke toe. “Dat roept bij mensen soms herinneringen en zelfs emoties op.” Je kunt er ook schikkingen van laten maken, een specialiteit van schoonzus Esther.

Het concept van de pluktuin: in rust gegroeid en geoogst, puur en onbespoten, daardoor smaakvol en gezond, past bij dat van de Arkelander landwinkel, waarmee zij verbonden zijn. Vrijwel gelijktijdig zijn zij in 2013 op deze plek aan de Telgterweg 200 gestart. Immers landwinkels vormen een coöperatie van boerderijwinkels. Men verkoopt een eigen product en daarnaast de producten van andere boerderijen uit de regio, want ieder heeft zo zijn eigen specialiteit. Zo wordt het transport beperkt en krijgt men pure en dus smaakvolle producten. Ook is er tijd voor persoonlijk contact en heeft de boer een inkomen dat op kleinschaligheid is gebaseerd en dus minder belastend is voor het milieu.

De belangrijkste beweegredenen om hier te kopen is volgens de klant: “Het is altijd vers en heel smaakvol, er zijn aparte soorten verkrijgbaar zoals snijbiet, raapstelen en postelein, je voelt je hier altijd welkom, er heerst een soort rust.” En als corona het straks weer toelaat, kun je hier ook nog even lekker op het terras gaan zitten en genieten van het eigengemaakte gebak.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden