<p>Een voorbijgangster werpt een enthousiaste blik in de Stekjesruilkast aan de Leeuwerikstraat.&nbsp;</p>

Een voorbijgangster werpt een enthousiaste blik in de Stekjesruilkast aan de Leeuwerikstraat. 

(Foto: Francisca Meijsser )

Ermelo-West houdt stekjesroute op 10 april

  Nieuwsflits

Ermelo -  Wie wil er een stekkie, een stekkie, een stekkie, van de fuchsia? Het bekende liedje uit de toenmalige populaire serie Ja Zuster- Nee Zuster, zou van toepassing kunnen zijn op de geplande activiteit in Ermelo-West op 10 april aanstaande. Inspelend op het meer thuis zitten door de coronacrisis heeft het actieve bestuur van de wijkvereniging deze activiteit bedacht.

Francisca Meijsser

Wijkbewoners zoeken nu immers hun vertier meer in en om het huis. Ze maken een ommetje in de wijk, dat zeker bijdraagt aan hun gezondheid maar ook de kans vergroot op contact met buurtgenoten, iets dat de wijkvereniging hoog in het vaandel heeft staan. En een nog mooiere en fleurige wijk, daar wordt iedereen vrolijk van.

Plantenruilbeurs

“Twee jaar geleden hielden we een plantenruilbeurs”, aldus Ad de Kort, secretaris van de wijkvereniging , “en dat was een groot succes, je kon over en weer ruilen, informatie uitwisselen over de groeiwijze, standplaats enz, en natuurlijk gezellig een praatje maken. Ook was er nog een kleedjesmarkt en kofferbakmarkt bij, het was druk en erg gezellig. Contact in de wijk vinden we erg belangrijk”, zo benadrukt hij met klem. “Door corona kon de markt het afgelopen jaar niet doorgaan en nu hebben we een veilig alternatief verzonnen.”

Iedereen die iets van planten heeft weg te geven of te ruilen kan dat opgeven bij de info- site van de vereniging. Het bestuur stelt dan vervolgens aan de hand van de adressen een route samen. “Ik moet nog even bedenken hoe ik dat dan precies ga doen”, zo laat wijkbewoonster Gera van Boxtel weten. Ik vind het fijn om van mijn planten uit te delen, maar ik wil ook wel bij anderen kijken, misschien een bak aan de weg? Tuinieren is leuk, maar het delen en een praatje maken is minstens zo belangrijk”, zo voegt zij toe.

“Ook voor de planten is het belangrijk dat er af en toe stukken van af worden gehaald, het zogenaamde scheuren:, zo vertelt Ad de Kort, “ze kunnen dan weer beter uitgroeien. Ook kijk je weer eens kritisch naar je eigen tuin, wat kan wel iets minder en waar moet iets anders komen. Het is dus eigenlijk een win-win situatie: zowel voor de gever als de ontvanger is het gunstig.” Om de tuinliefhebbers daarin bij te staan gaat de in deze wijk wonende hovenier Wiebe Feenstra online presentaties verzorgen. De eerste keer is op dinsdag 6 april om 20.00 uur. En om de stekken- en plantenruil op bijzondere wijze af te sluiten volgt er deze zomer een tuinkeuringswedstrijd in de wijk waar ook nog mooie prijzen zijn te winnen!

Voor Wies van Konijnenburg aan Leeuwerikstraat 19, was deze plantenruilactiviteit op 10 april het moment om na 5 jaar te stoppen met haar minibieb en de kast aan de weg nu permanent in te richten met stekjes, zaaigoed en kamerplanten. Hiermee is zij de eerste in Ermelo met een Stekjesruilkast. Hopelijk zullen er nog velen volgen. Elders in het land ziet men dit steeds meer, het lijkt een nieuwe trend.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden