Dick en Sieby Dooijewaard zijn enorm blij met alles wat groeit en bloeit in de natuur en de eigen tuin
Dick en Sieby Dooijewaard zijn enorm blij met alles wat groeit en bloeit in de natuur en de eigen tuin (Foto: Arda Konings)

Coronatijd amper vat op echtpaar

  Nieuwsflits

Ermelo - Ruim een jaar alweer wordt ons dagelijks bestaan bepaald en beïnvloedt door COVID-19. Al gloort enigszins hoop aan de horizon door globaal massale vaccinaties en zijn ook de eerste tekens zichtbaar van de naderende lente! Dick en Sieby Dooijewaard zijn puur-natuur-optimisten die zich dagelijks verwonderen over hoeveel moois het leven hen nog biedt.

Arda Konings

Af en toe kwam het gevreesde virus akelig dicht in de buurt van het echtpaar. Zagen ze buren, vrienden of familie ziek worden. Ook al staat het sociale leven op een laag pitje en is het directe familiecontact beperkt, maakt het Dick en Sieby nog meer bewust van de kwetsbaarheid van alles. Trekken ze er juist nog meer op uit. Naar buiten toe, de hen zo geliefde natuur in. Om nog meer te genieten van dat ene, bijzondere plantje of die gierzwaluw. “Daar worden we enorm blij van. Wat een rijkdom. We maken er foto’s van en delen die weer met anderen.”

Dick groeide op aan de Horsterweg met de bossen van Ermelo in de achtertuin. Vanaf zijn 13e jaar werd hij al lid van een vogelclub. De interesse en passie voor alles wat groeit en leeft zoals insecten, planten, paddenstoelen zat er dus al vroeg in bij hem en is dat ook altijd gebleven. Hij verzamelt en zoekt veel dingen uit. Sieby en Dick vullen elkaar perfect aan wat dat betreft. “Wat ik niet zie, ziet Dick wel weer. Als je met ons mee zou wandelen word je wel een beetje gestoord hoor. Er ontgaat ons niets. Staan veel stil dus om te kijken, observeren en fotograferen, soms zelfs met een loep erbij. Wat je dan soms ziet en ontdekt. Geweldig, wat een luxe!”

Goed beschouwd levert de coronatijd het gepensioneerde echtpaar dus meer voordelen op, dan nadelen. Dick durft die woorden bijna niet hardop uit te spreken. “Juist omdat we zoveel buitenactiviteiten hebben is het goed te doen voor ons. Maar we zijn ook geen kroegtijgers of uitgebreide restaurantbezoekers. Ook zie je ons niet meer in een vliegtuig stappen om verre reizen te maken. Dat is een heel bewuste keuze met het oog op het milieu en de stikstofvervuiling.”

“Ja”, vult Sieby haar man aan. “Momenteel zien we vele eikenbomen in onze bossen sterven. Afgelopen week toen we op Texel waren, constateerden we dat ook. De natuur gaat hard achteruit. Dat is een feit. De welvaart waarin we leven gaat altijd ten koste van andere dingen. Op de lange termijn moet er ook verder gekeken worden dan enkel vaccineren. Terug naar het oude normaal, kan volgens ons niet. We moeten niet steeds maar meer willen en zijn te arrogant geweest!”

Het is vooral een kwestie van evenwicht en balans. Voor zowel de mens als de natuur. “Wat dat betreft was er afgelopen jaar zo veel meer rust om ons heen. Steeds meer jonge mensen willen een eigen moestuin met onbespoten groente. We pleiten ook voor meer groen in de eigen tuin en hup, al die tegels eruit. Het barst bij ons van de vlinders, libelles en vogels. Bovendien absorbeert groen de warmte. Dat verkoelt je tuin!”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden