Foto: Wouter Vocke

Burgerpeiling Ermelo fraudegevoelig?

  Nieuwsflits

ERMELO - De burgerpeiling naar langlopende dossiers is door de gemeente Ermelo binnen 24 uur weer online gehaald. Aangegeven wordt dat dit wegens een technische storing is en er aan wordt gewerkt deze snel weer ongedaan te maken.

Wijnand Kooijmans

Vertegenwoordigers van organisaties die bij langlopende dossiers zijn betrokken, zoals de stichting DOEH, bar Twinns en de Stichting Woon- en Recreatiebelangen Tonselse Veld, denken dat de fraudegevoeligheid van de peiling de ware reden is. De laatste stichting stelt zelfs voor de burgerpeiling maar direct toe te voegen aan de lijst van langlopende dossiers.

De fraudegevoeligheid zit hem in de wijze waarop de burgerpeiling is opgezet. Er hoeft alleen een postcode te worden ingevoerd om te kunnen stemmen. Dat betekent in de praktijk dat inwoners van Ermelo vrijwel onbeperkt met het postcodeboek in de hand hun stem kunnen uitbrengen. Maar ook mensen van buiten de gemeente Ermelo kunnen stemmen, mits ze een postcode van Ermelo invullen. Verwonderlijk wordt het ook gevonden dat aan het eind van de burgerpeiling wordt gevraagd of men nogmaals wil stemmen. Ook wordt het vreemd gevonden dat maar op één dossier kan worden gestemd en geen voorkeur voor een lijst van drie dossiers kan worden aangegeven. De praktijk wijst bovendien uit dat wordt gelobbyd voor dossiers, iets wat vooraf al werd gevreesd.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden