Foto:

Bijna acht op de tien wil vaccinatie

  Nieuwsflits

ERMELO - Bijna acht op de tien mensen binnen de GGD Noord- en Oost Gelderland is bereid zich te laten vaccineren tegen corona. Dat blijkt uit de enquête welke is gehouden van 2 tot en met 7 februari. Het gaat om een flinke stijging vergeleken met de peiling in november 2020 toen de bereidheid nog maar 51 procent was. Tot de regio behoren onder meer de gemeenten Harderwijk en Ermelo.

Wijnand Kooijmans

 Van de ondervragen gaf 7 procent aan bereid te zijn nu de prik te halen. Het aantal mensen dat aangaf nog even te willen wachten daalde van 26 naar 14 procent, het aantal mensen dat nee zegt daalde van 13 naar 7 procent.

Eigen gezondheid

Als eerste reden om een vaccinatie te halen werd de eigen gezondheid aangegeven, gevolgd door de gezondheid van de samenleving. Als derde scoort de wil terug willen naar ‘normaal.’ Twijfel aan de veiligheid is de voornaamste reden af te wachten of nee te zeggen, gevolgd door twijfel over de werking. Daarnaast vindt men dat er meer aandacht moet komen over de opbouw van weerstand tegen het corona-virus.

Psychische ongezondheid

Het aantal mensen met psychische ongezondheid is toegenomen van 15 procent in april 2020 tot 23 procent in februari van dit jaar. De grootste toename is onder jong volwassenen, hier was er een stijging van het percentage van 23 naar 44 procent.

Onder alleenwonenden is de toename sterker dan gemiddeld. Een mannelijke deelnemer van 43 jaar: “ Omdat ik alleen ben en vanuit thuis werk, beginnen de muren letterlijk op mij af te komen. Ik mis de sociale contacten enorm.”

Minder bewegen

De corona uitbraak blijkt ook van invloed op de leefstijl. Zo geeft een groter deel van de deelnemers aan minder te bewegen ten opzichte van de vorige peiling. Waar dat toen 34 procent was is dit percentage gestegen naar 45. Ook wordt door een groot aantal deelnemers aangegeven dat ze minder gezond zijn gaan eten en slechter slapen maar deze toename is minder sterk. Daarnaast is een deel juist gezonder gaan leven. Zo is het percentage dat aangeeft minder alcohol te drinken en gezonder te eten gestegen. Het aantal mensen dat minder alcohol bedraagt 45 procent.

De uitkomsten van de enquête worden gezien als representatief voor de bewoners binnen de regio Noord- en Oost Gelderland.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden