Met inzet vrijwilligers draaiende blijven


<p>Ineke Veldink in de winkel met prachtige artikelen.</p>

Ineke Veldink in de winkel met prachtige artikelen.

(Foto: )

Met inzet vrijwilligers draaiende blijven

  Nieuwsflits

ERMELO - De grote kracht van de wereldwinkel zit in de vrijwilligers. 65 vrijwilligers zijn er op dit moment.

Francisca Meijsser

In de oude Smidse, tegenover het Molenaarsplein is al sinds 1996 de Wereldwinkel van Ermelo gevestigd. Van die oude smederij getuigen nog het aambeeld, de vuurplaats en de vele hoefijzers.

Men begon, zoals alle wereldwinkels in de 80’er jaren. ”Hier in Ermelo met een oude SRV-wagen”, vertelt Ineke Veldink, de voorzitster, terwijl ze daarvan een oude foto laat zien. Wat een verschil met de prachtige winkel van nu!

“Ook hebben we nu vooral veel cadeau artikelen en ook sieraden, terwijl het vroeger meer om de koffie en thee ging”, zo vervolgt zij. “Het zijn nu vooral de grootgebruikers zoals kerken, verenigingen en zo, die koffie en thee afnemen. We zijn ook professioneler geworden. Maar onze grote kracht”, zo benadrukt zij met klem, “zit in de vrijwilligers.”

65 vrijwilligers zijn er op dit moment en er kunnen er nog meer bij. Blijkbaar is het erg fijn hier te werken. “Waar zit hem dat in”, zo vroeg ik haar. “Er spelen verschillende motieven”, zo legt Ineke uit. “Ten eerste idealisme: je wilt een medemens steunen, die in een land leeft waar grote armoede is en er tevens voor zorgen dat deze mensen eerlijk worden beloond voor de geleverde producten. Daarnaast zoekt men fijne sociale contacten en die vindt men hier bij elkaar en bij de klanten. De sfeer hier is er één van grote saamhorigheid”, zo vertelt Ineke vol trots. “Er is wel een soort van taakverdeling, want sommigen houden zich ook bezig met het inrichten van de etalage, anderen met het aansturen van het team en zo is er ook een commissie voor de inkoop en een voor de exposities.”

Op de bovenverdieping worden regelmatig exposities gehouden. “Maar wanneer er bijvoorbeeld kerstpakketten besteld zijn, dan pakken we dat met zijn allen aan en dat is dan heel gezellig ”, zo verzekert Ineke. “Deze groep mensen is gelijkgestemd, gemotiveerd, goed sociaal en ze brengen vele kwaliteiten in”, zo voegt zij met een zekere trots toe. “Ook de klanten merken dat, men heeft steeds tijd voor hen en denkt mee. We hebben dan ook een uitgebreide vaste klantenkring.”

“Nu met de lock-down is de enige vorm van verkoop ook via de vrijwilligers”, zo laat Ineke weten. “Wij hebben geen webshop, we zijn een zelfstandige winkel en daarvoor te klein. Ook lenen onze artikelen zich daar niet voor. Ze zijn vaak kwetsbaar en te exclusief. We hebben daar echt wel over nagedacht”, aldus Ineke. “Wat wel kan is een vrijwilliger vragen, en die heb je mogelijk in je netwerk, om bijvoorbeeld een bepaald artikel voor je mee te nemen. Zij hebben immers wel de mogelijkheid om in de winkel te komen.” Met 65 vrijwilligers is er met enige navraag vast wel zo iemand te vinden. En mocht men na langs lopen iets leuks in de etalage gezien hebben dan kan dat via het mobiele nummer van Ineke, tel. 0652396855, ook besteld worden. Op die manier kan de Wereldwinkel draaiende blijven.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden