‘Kinderboeken, een wereld op zichzelf’


<p>Marieke en Jolanda op de foto met hun favoriete boek uit de schoolbieb.</p>

Marieke en Jolanda op de foto met hun favoriete boek uit de schoolbieb.

(Foto: Frieda Fennell)

‘Kinderboeken, een wereld op zichzelf’

  Nieuwsflits

ERMELO - Vijfduizend, dat is het aantal boeken dat de Augustinusschool in zijn schoolbieb heeft staan. Marieke Ponsteen en Jolanda Kleijer zijn als vrijwilligers verantwoordelijk voor de schoolbieb. Marieke is dol op lezen en leest regelmatig een kinderboek. “Kinderboeken zijn een wereld op zichzelf. Je beleeft avonturen en wordt meegesleurd door prachtige verhalen.”

Frieda Fennell

 Een leeg schoolplein, geen overvolle fietsenstalling of uitpuilende kapstokken. Het is leeg in Reformatorische basisschool Augustinus want de leerlingen krijgen les op afstand. Misschien valt juist daardoor de schoolbieb extra op; de boekenrekken in de centrale hal van de school vullen de school met kleur. De schoolbieb werd in 2015 geopend in een samenwerking met de Bibliotheek Noordwest Veluwe om lezen te stimuleren en boeken aan te bieden die passen bij de christelijke identiteit.

De bieb is onderdeel van het onderwijsprogramma. Zo heeft iedere klas een vast wekelijks moment waarop leerlingen boeken in de schoolbieb mogen lenen en zijn er in de klas boeken aanwezig waaruit kinderen op meerdere momenten tijdens de lessen mogen lezen. Zo worden kinderen actief gestimuleerd om te lezen.

“Er is zoveel afleiding tegenwoordig dat kinderen niet gauw een boek pakken, terwijl lezen heel ontspannend kan zijn”, begint Jolanda die sinds 2015 verbonden is aan de bieb. “Toen de tweede lockdown werd aangekondigd hebben we in twee dagen alle kinderen nog vijf boeken laten lenen. Er zijn veel manieren om kinderen te stimuleren om te lezen. Vanaf de allerjongste leeftijd is het belangrijk om voor te lezen. Een abonnement in de Bibliotheek Noordwest Veluwe is gratis voor kinderen tot 18 jaar. Maak van het bezoek aan de bieb een gezellig uitje; kinderen genieten ervan om langs de rekken te struinen en naar de mooie prenten te kijken. Leest jouw kind niet graag? Probeer dan boeken te vinden die aansluiten bij zijn of haar interesses.”

Informatieve boeken

Marieke vult aan: “Lezen gebeurt meestal in vlagen. Op enig moment daalde de interesse van mijn jongens voor boeken. Maar een stapel magazines of informatieve boeken over vissen verslinden ze. En dat is ook lezen. Het belangrijkste is misschien nog wel dat kinderen niet ontmoedigd raken als lezen niet meteen lukt. Wat veel mensen niet weten is dat er ook boeken zijn met een speciaal beter leesbaar lettertype. Probeer dat eens uit, of pak een luisterboek; dat is ook goed voor de woordenschat.”

Marieke en Jolanda weten precies wat er in de schoolbieb staat. Op de vraag welke boeken het populairst zijn, raken ze verzeild in enthousiasme: de reeks van Kameleon, nee… toch Dolfi & Wolfi, of toch die reeks van Detectivebureau Iris & Ko. Voor de foto pakken ze hun favoriete boek. Marieke kiest ‘De brief voor de koning’ van Tonke Dragt, het eerste Nederlandstalige boek dat is verfilmd door Netflix. En daarmee hebben we wellicht meteen een belangrijke concurrent van het lezen te pakken…

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden