<p>Meten is weten. &nbsp;Han Kattenwinkel: &#39;&#39;We maken warmtefoto&rsquo;s van de buitenkant van huizen.&#39;&#39;&nbsp;</p>

Meten is weten.  Han Kattenwinkel: ''We maken warmtefoto’s van de buitenkant van huizen.'' 

(Foto: )

Zorg voor het milieu is zijn roeping

  Nieuwsflits

ERMELO - Al tientallen jaren zet Han Kattenwinkel zich dagelijks, met name in Ermelo, in voor het milieu. “Wat laten wij na aan de generaties na ons”, zo is zijn levensvraag.

Francisca Meijsser

 Het is dan ook niet vreemd dat Han genomineerd werd voor de Groene Pauw Award in 2020. Dit is de Ermelose prijs voor mensen die zich op een bijzondere manier inzetten voor het milieu. De nominatie voor Han Kattenwinkel kwam vanuit het NMP(Stichting Natuur- en Milieu Platvorm Ermelo), waar hij al jaren actief is. “Deze groep van vrijwilligers heeft mij steeds erg aangesproken”, zo vertelt Han, “vooral de werkgroep Duurzaamheid. Mijn stokpaardje het verduurzamen van huizen. Sinds kort is mijn werkterrein nog uitgebreid door aansluiting bij Veluwe Duurzaam”, zo voegt hij toe.

Hoe ziet die inzet er dan concreet uit? “Het begint met meten”, zo vervolgt hij, “want meten is weten. We maken warmtefoto’s van de buitenkant van huizen, waarop je dan kunt zien waar veel warmte verloren gaat, bijvoorbeeld door ramen of muren. Dat zie je dan op de foto met verschillende kleuren aangegeven.”

Han is trouwens ondertussen niet meer de enige die deze metingen doet, de werkgroep bestaat ondertussen al uit zes energiecoaches. “Behalve het meten geven wij ook adviezen over hoe men zuinig met energie kan omgaan. Dat kan variëren van heel eenvoudige tips tot de aanschaf apparatuur.” Voorbeelden van eenvoudige tips zijn: eerder op de avond de thermostaat lager zetten of de gordijnen sluiten, die dan niet voor de radiatoren moeten hangen. Het advies kan zo zelfs resulteren in een 10-jaren plan. “Je begint met de meest simpele ingrepen en daarna geven we raad voor de langere termijn, over aan te schaffen apparaten en ingrepen waarbij financieel geïnvesteerd moet worden. We begeleiden de mensen daarin, vandaar ook de naam Energiecoaches”, aldus Han.

Meten van CO2

Recentelijk zijn de metingen nog uitgebreid met het meten van de CO2. “Bij het vele isoleren, mag je het ventileren niet uit het oog verliezen”, aldus Han. “ Wanneer je in huis, vanwege warmteverlies, alles heel erg gesloten houdt, kan het CO2-gehalte sterk oplopen en dat is niet gezond”, zo legt hij uit. “ Wij adviseren dan ook bovenlichten en roosters regelmatig open te zetten, het huis dagelijks een half uur of zo grondig te luchten, of wat nog beter is een mechanisch ventilatiesysteem aan te brengen, waarbij steeds een beetje verse lucht wordt ingebracht en uit de naar buiten gevoerde lucht de warmte wordt teruggewonnen.”

Door middel van het lezen van artikelen en het volgen van webinars houdt Han zijn kennis up-to-date.

“Het opvolgen van de adviezen is niet alleen gunstig voor de eigen portemonnee, maar vooral voor onze ecologische voetstap: welke afdruk wij op de wereld nalaten. Laten we vooral ook notie nemen van de demonstraties voor het klimaat van de vele jongeren”, zo benadrukt Han met klem.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden