Enkplein wordt versplein ofwel foodcourt


<p>Bernadette en Sven Gravendeel bij de bouwput waar de uitbouw komt voor de woningen met erboven de nieuwe galerij. Foto: Mariska Haaima</p>

Bernadette en Sven Gravendeel bij de bouwput waar de uitbouw komt voor de woningen met erboven de nieuwe galerij. Foto: Mariska Haaima

(Foto: Mariska Haaima)

Enkplein wordt versplein ofwel foodcourt

  Nieuwsflits

ERMELO - Winkelcentrum De Enk ondergaat dit jaar een grondige facelift. De renovatie van het binnendeel is deze week van start gegaan. Ontwikkelaar Sven Gravendeel belooft dat de eerste fase voor de zomer is afgerond.

Marco Jansen

 Ruim drie jaar na de aankoop van het winkelcentrum kunnen vastgoedeigenaren Sven en Bernadette Gravendeel eindelijk hun plannen uitvoeren. Dat zou eerst al na de bouwvak van 2020 zijn. “Dat we toen niet gestart zijn, kwam door bezwaren van bewoners. We wilden het achterste gedeelte van het oude vershof dicht bouwen en dat gebeurt nu niet. De brug bij de oude winkel van juwelier Van Dam wordt verwijderd om de Enk breder te maken. Er komt een andere doorgang zodat bewoners die vonden dat ze geen goede toegang hadden tot het winkelcentrum worden gecompenseerd. We hadden ons plan door kunnen drukken, maar hadden geen zin in een steekspel dat jaren kan duren. We zijn afhankelijk van de VVE waar we zelf in zitten.”

Gravendeel had leegstand gecreëerd om de verbouwing goed uit te voeren. Daardoor mist hij een halfjaar huurinkomsten. “Het budget was al vastgesteld en niet afhankelijk van liquiditeiten die we tijdens de verbouwing missen. Belangrijker vind ik dat iedereen nu achter de plannen staat.”

Inmiddels zijn de afspraken door de VVE getekend en staan de seinen op groen voor aannemer Van Panhuis Bouw. Start van het werk was maandag 11 januari met het uitgraven van de fundering aan de kant van de Bree. “Woningen met een ingang aan de binnenzijde van de Enk, krijgen straks een ingang aan de buitenzijde. De galerij wordt aan de rechterkant volledig afgezaagd. De oude overstekken worden aan het zicht onttrokken.”

De leegstaande panden aan het begin worden het eerst verbouwd. Hier verhuizen de slagerij Gelderblom en groenteboer de Goudreinet naar toe. De laatste krijgt een grotere winkel. “Verswinkels doen het in de huidige economie natuurlijk prima. Een versplein was al onze insteek, dat maakt de ondernemers zichtbaar, waardoor ze elkaar versterken. De eerste fase is in juni klaar.”

Het winkelend publiek kan nog door de bestaande ingang naar binnen. “Rondom het werk zijn hekken gezet en om de winkel Holland & Barrett bouwen we een stellage, zodat deze bereikbaar blijft.”

Fase 2 is het achterste deel waar de slager en groenteboer vertrekken en later ook bakkerij Wegerif en de Bourgondiër volgen. “Met dat stuk zijn we tot kerst bezig, in 2022 worden de panden aan het Pauwenplein aangepakt. In samenspraak met de gemeente hebben we tegelijk de omgevingsvergunning en goedkeuring voor het bestemmingsplan aangevraagd. Normaal twee aparte procedures, nu winnen we een paar maanden tijd.’’ Het volgende project heeft Gravendeel ook al gestart: de afgebrande viswinkel is gekocht en maakt plaats voor een complex met beneden winkels en boven een of twee appartementen. “Een gebouw in dezelfde stijl, passend in de Stationsstraat.”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden