'Heel wat mensen blij kunnen maken'


<p>Chantal van de Berg heeft het tuinieren helemaal ontdekt.&nbsp;</p>

Chantal van de Berg heeft het tuinieren helemaal ontdekt. 

(Foto: )

'Heel wat mensen blij kunnen maken'

  Nieuwsflits

ERMELO -  “A garden is a friend you can visit any time” (een tuin is een vriend die je altijd kunt bezoeken) is het logo van Moestuinvereniging De Maatakker in Ermelo. Deze vereniging bestaat al zo’n 40 jaar en nog steeds wordt er met veel enthousiasme getuinierd.

Francisca Meijsser

Het terrein, 1,5ha groot, bestaat uit ongeveer 90 tuinen en maakt deel uit van Landgoed Veldwijk. De ingang ligt verscholen tussen oude rustieke eiken, die samen met bosschages het terrein omgeven. Het is een oase van rust. Er zijn tuinders die hier al tientallen jaren naar hartenlust tuinieren, en die daar nu door hun pensioengerechtigde leeftijd nog meer tijd voor hebben, maar er komen nu ook steeds jongere tuinders bij.

Eén van hen is Chantal van de Berg. Zij is nog maar één jaar lid. “Nadat ik de studie, die ik naast mijn werk deed, afrondde, had ik opeens veel vrije tijd”, zo vertelt zij. “Toen kwam mijn moeder met de informatie uit de krant dat er nog kavels vrij waren bij De Maatakker.” Dat leek een leuke nieuwe hobby. “Ik had er nog wel niet zoveel verstand van, maar het leek me fijn om met name bloemen te gaan kweken”, zo gaat Chantal verder. “Maar ja, zo’n stuk grond is toch wel groot, dus ging ik er ook courgettes, sla en pompoenen poten, die nemen immers flink wat ruimte in”, zo geeft zij aan.

De planten stelden haar niet teleur: “De opbrengst was geweldig”, vertelt Chantal glunderend. “Ik heb heel wat mensen met een courgette blij kunnen maken. Maar ook heb ik geleerd dat ik beter kleinere hoeveelheden na elkaar kan zaaien, zodat niet alles tegelijk klaar is voor consumptie”, zo voegt zij er aan toe. “Het was echter fantastisch om te doen, ik was afgelopen zomer wel om de dag op de tuin, dat vooral vanwege het water geven”, het was immers een droge zomer. “Gelukkig kreeg ik ook wel hulp van mijn ouders”, zo bekent zij met een glimlach.

“Het geeft heel veel rust en ontspanning naast een drukke baan en ik vind het prachtig om de ontwikkeling van een zaadje tot een vruchtdragende plant van zo dichtbij te kunnen beleven.” Daarnaast zijn de producten natuurlijk ook biologisch, als je tenminste geen chemische bestrijdingsmiddelen gebruikt, en supervers, dus extra gezond.

Plannen

Voor dit jaar heeft Chantal al weer vele plannen: zo wil zij ook andere planten kweken en heeft zij haar ambitieuze plan om een pluktuin te beginnen aan het bestuur van de vereniging voorgelegd. (men reageerde enthousiast). “Ik kreeg ook aardbeienplantjes van een andere tuinder, en vele goede adviezen,” zo vertelt Chantal blij. “De mensen hier zijn allemaal heel behulpzaam en hartelijk.”

In coronatijd is tuinieren een hobby die gewoon doorgang kan vinden. Je bent buiten, op afstand van elkaar en door de goede sfeer binnen de vereniging, is er altijd tijd voor een praatje. De barbecue ging niet door dit jaar, maar de hartelijkheid en behulpzaamheid waren onverminderd.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden