Vriendelijkheid zit in DNA van de school


Een symbolische sleuteloverdracht door Leo Duifhuizen aan zijn opvolger Ronald Brouwer (foto: Rein Tanis)
Een symbolische sleuteloverdracht door Leo Duifhuizen aan zijn opvolger Ronald Brouwer (foto: Rein Tanis) (Foto: Rein Tanis)

Vriendelijkheid zit in DNA van de school

  Nieuwsflits

ERMELO - Begonnen als leraar geschiedenis kwam Leo Duifhuizen in 1997 in de schoolleiding van Christelijk Groevenbeek Ermelo terecht. Sinds 2004 was hij directeur/bestuurder van het geheel in Ermelo en Putten. Na bijna 40 jaar gaat de Ermeloër (66) 1 februari met pensioen. Zijn opvolger is Ronald Brouwer.

Marco Jansen

Geboren in Rotterdam en opgegroeid in Vlaardingen kwam Leo Duifhuizen in 1981 in Ermelo terecht. Daar heeft hij ook 40 jaar later nog geen spijt van. “Het was voor ons een goede overgang vanuit de stadse drukte naar een prettig dorp om te wonen.” Aanleiding voor de verhuizing was een vacature voor docent geschiedenis. “Destijds werkten op Groevenbeek bijna alleen mannen, nu is de meerderheid (60%) van de onderwijsgevenden vrouw. De sfeer is ook wat anders: net wat meer aandacht en oog voor het individu. Toen ik begon organiseerde de mentor 2-3 keer per jaar een klassenavond. Nu heeft de mentor een centrale rol in de begeleiding van leerlingen. Er is meer oog voor leerlingen die ondersteuning nodig hebben. Daar staan we als school goed bekend om.’’

Ook de school is enorm veranderd en vooral uitgebreid. “Toen ik kwam telde Groevenbeek atheneum/havo ongeveer 1100 leerlingen. In 1995 is de school bestuurlijk gefuseerd met Mavo Irminloo en de Driesprong. In 2003 is het één school geworden in dit gebouw. Alleen in Ermelo tellen we nu 2600 leerlingen, verdeeld over de afdelingen tweetalig vwo, atheneum, havo, en vmbo. We zijn tegen de verwachting in gegroeid.”
Duifhuizen gaf met veel plezier les. Al snel na zijn entree als schoolleider voor atheneum/havo in 1997 kwam hij in de centrale directie terecht. Sinds 2004 is hij directeur/bestuurder. Daarbij werkte hij nauw samen met de vijf afdelingsdirecteuren. “Ik wilde mezelf nooit op de voorgrond zetten, maar als team werken. Ik ervaar het meest succes als ik anderen zie opbloeien en tot hun recht komen. Dat geldt voor leerlingen en medewerkers.’’
Hoewel hij bescheiden overkomt, was Duifhuizen als schoolleider ook een inspirator. “Ik had een stimulerende en faciliterende rol. Er staat een goede organisatie met deskundige mensen. Onze medewerkers hebben oog voor leerlingen. Zo heb ik ze ook geselecteerd en begeleid. Ik ben er trots op hoe de school er nu voor staat, ook financieel. Ik denk dat ik de school goed achterlaat. Na 40 jaar wordt het iets van jezelf; de contacten ga ik wel missen.”

Een officieel afscheid is door corona uitgesteld, de overdracht ging per brief naar collega’s en ouders. “Veel van hen zijn oud-leerling; hun reacties geven mij een goed gevoel.”

Voor de continuïteit is Duifhuizen blij met een opvolger die in dezelfde geest handelt. Ronald Brouwer (45) uit Barneveld werd in 2017 afdelingsdirecteur tvwo/atheneum/havo en heeft per 1 januari formeel het stokje overgenomen. “Leo is een bescheiden man, maar deze school draait goed en staat sterk in de regio. De sfeer is vriendelijk, dat zit in het DNA van de school. Dat traject wil ik graag voortzetten.”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden