<p>Oprichter van de stichting Nero de Boer (links) en Cock Andreae, het gezicht van de Cocky Foundation.&nbsp;</p>

Oprichter van de stichting Nero de Boer (links) en Cock Andreae, het gezicht van de Cocky Foundation. 

(Foto: Marco Jansen)

Cocky Foundation wil wensen vervullen

  Nieuwsflits

ERMELO - Inspirerend door altijd voor anderen klaar te staan. De kleurrijke Ermeloër Cock Andreae is al jaren betrokken bij de Ermelose samenleving en daarmee een voorbeeld voor Nero de Boer. De Ermelose barbier wil met de Cocky Foundation goede doelen ondersteunen en ziet de voormalige patatbakker van snackbar Onder de Linden als het perfecte uithangbord.

Marco Jansen

 Met Nero Barbershop is hij al acht jaar in gevestigd Ermelo. Barbier Nero de Boer wil zich ook graag maatschappelijk inzetten. “Mijn droom was een stichting op te richten die iets voor anderen kan betekenen. Het eerste dat in mijn hoofd opkwam was dat dit Cocky moet heten. Hij is een bekend figuur in Ermelo die al zo veel doet. Waar is hij niet te vinden als vrijwilliger? Ik vind hem een bijzondere man en daarom vind ik het een eer dat ik zijn naam daarvoor mag gebruiken’’, vertelt De Boer (40) die het idee 1,5 jaar geleden al kenbaar maakte bij Andreae. Die reageerde meteen positief. “Ik vind het een hele eer en heb een jaar zwijgplicht gehad. Ik mocht het er niet over hebben. Tot ik ineens hoorde dat ik op Facebook stond. Mensen vroegen of er geld voor mij ingezameld wordt omdat ik het financieel niet meer kan bolwerken. Maar dat is de bedoeling niet. Ik kan mezelf best redden.”

Cock Andreae is inmiddels 78 jaar. Tot 2007 had hij als ‘fritoloog’ 30 jaar een patatzaak achter de huidige Boterlap Ermelo: Snackbar Onder de Linden. Zo kent hij een hoop mensen en kennen velen Cocky. Want waar mensen komen is Cocky. Als verkeersregelaar voor de VVV Ermelo bij evenementen als de braderie, het Oogstfeest, hamburgers bakken bij de Boeldag en toezichthouder bij de Kanovijver. Door corona is dat er allemaal nu niet. “Je staat machteloos en moet accepteren dat je in je vrijheden wordt belemmerd, dan kan je er makkelijker mee omgaan. Dat is de clue. Op dit moment breng ik alleen het Ermelo’s Weekblad rond en de nieuwsbrief van het Centrummanagement Ermelo (CME) voor de ondernemers. Ook haal ik de post weer op. De coronacrisis vind ik een trieste zaak voor ondernemers.’’

De Boer heeft de stichting op 1 januari in het leven geroepen. Naast de oprichter zijn er nog drie bestuursleden achter de schermen actief. “De bedoeling is dat we hier elk jaar een goed doel aan koppelen en eind januari maken we bekend welk doel dat voor 2021 wordt. Het eerste jaar gaan we het geld alleen voor dit doel gebruiken. Mensen kunnen ook anderen hiervoor opgeven; als iemand hulp nodig heeft of een wens wil laten uitkomen. De Cocky Foundation richt zich op Ermelo, Harderwijk en Putten.”

Cocky heeft ook ideeën: “Kinderen die niet op sport kunnen omdat de ouders niet de financiële middelen hebben of iets doen voor mensen met Syndroom van Down.”

Met een lege portemonnee kan de stichting niks voor anderen doen en De Boer roept daarom op bedrijven en particulieren te doneren. Zelf doet hij ook een duit in het zakje. “Vanuit de zaak gaat een percentage van de omzet naar de stichting.”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden