Voorzitter Gijs van Waversveld dankbaar met eindresultaat verbouwing
Voorzitter Gijs van Waversveld dankbaar met eindresultaat verbouwing (Foto: Arda Konings)

Verbouwing Varenhof helemaal van deze tijd

  Nieuwsflits

Ermelo - Net voor de kerst eind vorig jaar, werd de verbouwing afgerond bij uitvaartcentrum ‘De Varenhof’ aan de Varenlaan. Met onder andere de uitbreiding van de ontmoetingsruimte- en tevens koffiekamer, wordt de dienstverlening zo nog meer verbeterd en naar een hoger plan getild. Hiermee wordt aan de wensen van nabestaanden voldaan.

Arda Konings

De officiële opening zal nog wel even op zich laten wachten in deze coronatijd. Voorzitter Gijs van Waversveld van de Coöperatieve Uitvaart Vereniging Ermelo, waartoe De Varenhof behoort, geeft daarom maar wat graag een rondleiding voorzien van tekst en uitleg omtrent de recente verbouwing. Meteen bij aankomst, valt de metamorfose van het gebouw op aan de buitenkant op dat voorzien is van een frisse, witte look: “Heldere, lichte kleuren zijn meer van deze tijd. Alles oogde wat oubollig.”

De nieuwe entree voor familieleden naar de aangrenzende ontvangstruimte wenkt uitnodigend, om verder naar binnen te lopen. Daar is keurig rekening gehouden met de opstelling van de zitjes om gepast afstand van elkaar te houden, op anderhalve meter. Geheel in stijl en coronaproof. Een aantal prachtige moderne plafondlampen verlichten de ruimte, in een gepast gedimde afstelling. De voorpui loopt puntsgewijs omhoog, net als bij de aula aan de achterkant van het gebouw. Rustige pianomuziek klinkt gemoedelijk op de achtergrond en aan de wand hangt een scherm. Maximaal dertig genodigden en belangstellenden kunnen hierop de uitvaart volgen. Naast het maximum van dertig dat al in de aula zit.

Gijs licht al lopend toe: “Het oogt en straalt nu veel meer gemoedelijkheid uit. Niet meer zo ‘Zum tode betrübt’. Al gaan we natuurlijk allemaal een keer dood.” Ondanks dat er nog wat kleine aanpassingen moeten worden verricht, is er al dankbaar een aantal malen gebruik gemaakt van het nieuwe gedeelte. Op een lange tafel aan de voorkant bij het raam, worden voorbereidingen getroffen voor een maaltijd die later op de middag plaatsvindt na een plechtigheid. Van Waversveld: “Gelukkig mag de catering nu weer. Afgelopen jaar moest er veel gecanceld worden. Helaas ook de jaarlijkse memorial voor nabestaanden, waarbij alle overledenen van dat jaar worden herdacht. We willen de leden van onze vereniging uiteraard graag de verbouwing laten zien tijdens een open dag. Maar dat komt later nog wel.”

Het geluid- en opnamesysteem in de aula is sinds vorig jaar ook geheel vernieuwd. Nét voordat de corona uitbrak. De aula ademt zachte kleuren, met een gloednieuwe piano in het centrum voorin, dat bijna liturgisch aandoet. Uitvaartplechtigheden worden nu veelvuldig live gestreamd. Gijs: “Alles is up tot date. Tegenwoordig wordt tijdens een uitvaartplechtigheid veel meer stilgestaan bij het geleefde leven van iemand. Wat hij of zij heeft betekent. Dat zie je terug aan de vormgeving van een uitvaart. Met steeds meer eigen inbreng. Het moet perfect zijn, die ene allerlaatste keer.”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden