Met frisse blik naar parkeergarage kijken


Foto:

Met frisse blik naar parkeergarage kijken

  Nieuwsflits

ERMELO - Het voorstel voor de bouw van een parkeergarage in Ermelo wordt voorlopig teruggenomen door het college van burgemeester en wethouders. Verantwoordelijk wethouder Laurens Klappe is bereid in de tussentijd met alle raadsfracties in gesprek te gaan om alle mogelijke opties te bespreken om te komen tot de aanleg van de in zijn ogen noodzakelijke 360 parkeerplaatsen.

Wijnand Kooijmans

 Dat is de voorlopige uitkomst van de vergadering waarin de bouw van de parkeergarage opnieuw ter sprake werd gebracht. Door alle zes raadsfracties zijn gezamenlijk inmiddels vragen gesteld aan het college. Hieruit wordt duidelijk dat de raadsleden grote vraagtekens zetten bij de noodzaak van de bouw van de parkeergarage en liever een andere oplossing zien.

Volgens de zes partijen is er geen verband tussen het niet realiseren van een parkeergarage en de contractbreuk met twee partijen waarover het college steeds spreekt. Aangegeven wordt dat het gaat om het realiseren van 360 parkeerplaatsen in een aangewezen gebied waarvan er 250 in de blauwe zone moeten komen.

Erik van der Weide (CDA) vindt het daarom onbegrijpelijk dat het college niet alle aangedragen alternatieven heeft onderzocht waardoor de bouw van een parkeergarage kan worden voorkomen. “Niemand, uitgezonderd drie mensen, wil een parkeergarage in Ermelo. Dat is ruimtelijk ook een blamage voor Ermelo.”

Ook inspreker Niko Poolen hekelde het plan van het college voor de bouw van een parkeergarage. De kosten hiervan bedragen 1,7 miljoen euro terwijl een dekking van dit bedrag ontbreekt. Er wordt naar zijn mening door het college een brei van cijfers gebruikt op basis van vermeende feiten. Volgens hem zijn er voldoende alternatieven het benodigde aantal parkeerplaatsen te realiseren voor maximaal een half miljoen euro.

Door raadsleden wordt er op gewezen dat het besluit rond de 360 parkeerplaatsen is genomen in een vorige raadsperiode en er onduidelijkheid bestaat over het werkelijk aantal benodigde parkeerplaatsen. Dat er met twee partijen wisselende afspraken zijn gemaakt draagt niet bij aan de duidelijkheid, zo is de mening van onder meer Pieter Stam (SGP).

Ambtenaar Tanne van Nispen is van mening dat het benodigde aantal parkeerplaatsen niet in het huidige zoekgebied is te realiseren. Wel ziet hij het nut met betrokken ondernemers in gesprek te gaan. Wethouder Klappe zegt dat de bouw van een parkeergarage nadrukkelijk geen wens is van het college maar noodzakelijk om te komen tot de afgesproken 360 parkeerplaatsen. Een aantal waarvan hij nog steeds overtuigd is dat deze er moeten komen. Een alternatief dubbel te parkeren op het terrein van De Hooge Riet is niet mogelijk omdat de eigenaar die plekken zelf nodig heeft.

Met het terugnemen van het voorstel heeft Klappe geen problemen. ‘Maar daarmee zijn we niet van het probleem af. De opdracht die we hebben als gemeente blijft staan.”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden