Volgend voorjaar vestigt voorganger Richard Santinge zich definitief in Ermelo met zijn gezin.
Volgend voorjaar vestigt voorganger Richard Santinge zich definitief in Ermelo met zijn gezin. (Foto: Arda Konings)

'Zoek God en leef uit zijn Shalom'

  Nieuwsflits

ERMELO - Op zijn 19e jaar kwam Richard Santinge tot geloof. Vrij snel daarna studeerde hij theologie aan de HBO in Veenendaal. Sinds begin dit jaar is hij de nieuwe voorganger van de Evangelie Gemeente Ermelo. Een wekelijks portret in het kader van de serie ‘dominees en voorgangers’ van de geloofsgemeenschap uit Ermelo.

Arda Konings

Richard verblijft momenteel deels op camping de Kriemelberg in Ermelo en deels in Leeuwarden waar hij zijn werk aldaar in de kerkgemeente, nog moet afronden. Vanaf volgend voorjaar vestigt hij zich met vrouw en kinderen definitief hier. “Mijn vrouw is geboren en getogen in Ermelo en we hebben altijd gedacht en gehoopt dat we hier weer zouden terugkeren. De Evangelie Gemeente telt nu zo’n 900 leden en is een bloeiende gemeenschap. De commitment is groot bij de EG en de leden zijn erg betrokken. Een van de herkenbare kenmerken.”

Een ander belangrijk kenmerk van de Evangelie Gemeente is de geloofsdoop. Te vergelijken met het belijdenis doen in de protestantse kerken. “Er wordt bij ons heel bewust gekozen om jezelf te laten dopen. Waarbij je ondergedompeld wordt in het water naar een ‘nieuw leven’ en het navolgen van Christus”, legt Richard uit. “Verder denk ik eigenlijk liever aan wat ons als gelovigen samenbindt dan wat ons onderscheidt. De drie-eenheid ‘Vader, Zoon en Heilige Geest’ is iets wat principieel wereldwijd bij de kerk hoort. De vormgeving is bij onze diensten anders. Er is meer eigentijds taalgebruik, de samenkomsten zijn wat vrijer en opener en er is altijd een band voor de muzikale ondersteuning.”

Richard is maar liefst 14 jaar verbonden geweest als voorganger aan Leeuwarden. Als jongere worstelde hij echter wel eens met levensvragen als ‘waarom ben ik hier’ en ‘waarom bestaan we’. “Toen ontmoete ik mijn vrouw. Zij was christen. Ik ging me verdiepen in één en ander en kwam tot een persoonlijke geloofskeuze. Ik aanvaardde Jezus Christus als mijn Heer. Waar ik voorheen het grotere geheel niet kon ontdekken, zag ik het grotere perspectief nu wel. Wilde van voorganger, mijn beroep maken. Groeide daar langzaam naar toe via het doen van kinder- en tienerwerk, werd huiskringleider en spreker. Het was een wending in mijn leven die ik niet had voorzien, maar mede dankzij mijn vrouw, zit ik er nu helemaal in!”

Een belangrijke inspiratiebron voor Richard zijn de Alpha-cursussen. “Als basiscursus is Alpha inmiddels geëvolueerd tot een wereldwijd grote beweging waarbij universele waarden en ontmoetingen met de ander, aansluiten bij levensvragen in het hier en nu. Ook de kerk als toerustingsplaats waar gemeenteleden in beweging zijn, ervaar ik als inspiratiebron”, aldus de voorganger.

De wereldgeschiedenis levert door de eeuwen heen, spannende momenten op. Zoals nu. Richard ziet de eindtijd als een soort filmtrailer. “We krijgen korte fragmenten te zien. Jezus zegt ‘Wees nuchter en waakzaam’. Zoek God en zijn ‘Shalom’ en leef daaruit. Die heelheid gun ik iedereen!”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden