Mireille Schram werkt met hart en ziel alweer 5 jaar in de uitvaartbranche.
Mireille Schram werkt met hart en ziel alweer 5 jaar in de uitvaartbranche. (Foto: Saskia Beek)

Mireille Schram alweer 5 jaar in de uitvaartbranche

  Nieuwsflits

ERMELO - Als een sprankelende wervelwind opent Mireille Schram de deur van haar woning. Bezield en met een intens bewogen enthousiasme vertelt ze aan de keukentafel haar ondernemersverhaal. Alweer vijf jaar is ze met haar bedrijf werkzaam in de uitvaartwereld. Heeft ze haar eigen plekje daarin weten te veroveren. Overwon ze haar beginnersangst.

Arda Konings

“Momenteel is het een gekkenhuis. Zo druk dat ik het heb. Stel dat ik nu in quarantaine zou moeten vanwege corona, heb ik gelukkig een back-up met een bedrijf uit Dronten dat wordt gerund door lieve vrouwen. Daar ben ik superblij mee”, steekt de uitvaartonderneemster van wal. De mensen weten Mireille Schram uit Ermelo steeds beter te vinden. “Dat zullen altijd golfbewegingen blijven. Soms heb ik een week niets, soms meerdere uitvaarten per week. Maar ik ben helemaal in mijn element hoor. Het administratieve werk gaat immers altijd door.”

Voordat Mireille definitief zelfstandig ging, heeft ze als freelancer enorm veel ervaring opgedaan. Vooral toen ze werkte in Amsterdam. “Ik had te maken met allerlei culturen. Hele arme mensen en superrijke mensen. Wat heb ik daar veel geleerd. Werd in één keer volwassen. Ik schrok en keek nergens meer van op.” Het was voor Mireille nog wel even een dingetje bij het opstarten van haar eigen onderneming, dat er zo veel gevestigde orde om haar heen was op uitvaartgebied. “Ik dacht, zou er voor mij wel ruimte zijn in de uitvaartwereld hier? Ben ik wel gewild? Maar ik wist ook dat ik er zo klaar voor was. Want ik werk puur, vanuit mijn hart.”

Als Mireille wordt gebeld bij een overlijden, worden allerlei voorbereidende dingen middels een draaiboek in werking gezet. Van wettelijke formaliteiten, het inhuren van derden, gesprekken met de familie, het regelen van kaarten, bloemen tot de locatie aan toe. “Ik ben dag en nacht beschikbaar, het hele jaar door. Wordt iemand thuis opgebaard moeten er allerlei spullen mee. De koeling, schragen voor de kist, de baarrok, wel of geen deksel of glasplaat, de aflegkoffer voor de laatste zorg. Soms wil de familie samen met mij de overledene afleggen, als laatste eerbetoon. Soms leggen we ook met elkaar, de overledene in de kist. De laatste keer dat iemand dan letterlijk op handen wordt gedragen. Dat zijn intieme momenten.”

Middels voorgesprekken met een overledene, gaat Mireille samen op zoek naar een ‘persoonlijke touch’ voor de uitvaart. Door goed te luisteren, juist tussen de regels door. “Ik had onlangs de uitvaart van een vrouw die geboren was in Duitsland, maar voor de liefde naar Nederland was verhuisd. Aan haar hele houding zag ik dat ze verdriet had. Toen ik haar uitlegde dat haar as uitgestrooid kon worden in haar geboorteland, werd ze emotioneel en zei ‘Ik ga naar huis’. Dat raakt me dan enorm.”

Met vertrouwen en dankbaarheid blikt Mireille naar de toekomst. Goede, lieve rechterhanden om haar heen, maken samen met haar het verschil. Net als die ene hand, die blik of dat kleine gebaar.”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden