<p>Hans Huisman volgde de roeping van God en werd dominee in Ermelo.</p>

Hans Huisman volgde de roeping van God en werd dominee in Ermelo.

(Foto: Arda Konings)

'Ik wilde echt geen dominee worden'

  Nieuwsflits

ERMELO - In een nieuwe serie wordt wekelijks een voorganger van een kerk- of geloofsgemeenschap uit Ermelo in het voetlicht gezet. Deze week valt de eer te beurt aan de 49-jarige dominee Hans Huisman van de Gereformeerde Gemeente ‘Eben Haëzer’ (tot hiertoe heeft ons de Heere geholpen) aan het Hanengewei.

Arda Konings

De wieg van Hans stond in Soesterberg. Na zijn trouwen kwam hij in Woudenberg te wonen en later dus als predikant in Ermelo. Hans had aanvankelijk een prachtige baan als accountant bij een zorginstelling, middenin de stad Amsterdam. Een gouden carrière leek voor hem bestemd en de weg gebaand. Totdat zijn leven een compleet andere wending nam.

“Ik ben met het geloof opgevoed en gegroeid in de Gereformeerde Gemeente. Hield van mijn werk. Toch was er een tekst uit de Bijbel die mij niet losliet. ‘Dat God een man zocht naar zijn hart om zijn volk te leiden’. Ik wilde echt geen dominee worden. En dacht: wie ben ik om zoiets te kunnen? Nee, dat ga ik niet doen. Ik moest nog zo veel leren. Maar God riep mij.”

Hans meldde zich bij de kerkenraad. Deze stuurde hem door naar het curatorium, een centraal orgaan binnen het eigen kerkverband. Hans werd ‘gewogen’ maar niet te licht bevonden. Hij kon een theologiestudie in Rotterdam volgen en belandde zo van de ene grote stad in de andere. Iets dat hij geweldig vond. Hij houdt van de stadsdynamiek en al die verschillende soorten mensen.

Na zijn studie werd hij in 2017 beroepen en aangenomen als predikant in Ermelo. “Sinds het bestaan van de kerk hier, nu 55 jaar geleden, waren er 150 leden. Inmiddels zijn dat er 850. Wat ik meteen geweldig vond was het grote aantal jongeren in de Gemeente. Daar voel ik me mee verbonden. Ze zijn open, eerlijk, oprecht en onze toekomst!” Mooi feit was, dat de intrededienst van Hans plaatsvond in de Hervormde Kerk aan de Horsterweg. “Ja, dat was bijzonder. Er was daar gewoon meer plek. Uiteindelijk vallen ‘kerkmuren’ toch weg.”

Een belangrijke inspiratiebron voor Huisman, naast de Bijbel, is de ontmoeting met zijn medemens in de vorm van bezoeken en gesprekken. “Ik wandel ook heel graag in de natuur als ik bijvoorbeeld bezig ben met een preek. Mijn állerbelangrijkste bron is echter Jezus Christus, die zondaren zalig maakt. Dat is ook de essentie waar het om draait. Daaruit te leven. Want alzo lief heeft God de wereld gehad, dat Hij zijn zoon gaf.”

Dat er heden ten dage veel gebeurt in de wereld en er veel onzekerheid is, beaamt de dominee. “De gemeenteleden missen de ontmoeting daarom in de kerk op zondag ook. Het is een enorm hechte groep. Gelukkig wordt er wel live gestreamd. Ook al lijkt soms alles ten onder te gaan: Wees niet somber. Kijk omhoog. Er is hoop. De zon staat aan de hemel. We hebben de taak God boven alles lief te hebben en onze naaste als onszelf. Luther zei ‘Als morgen de wereld vergaat, plant ik vandaag een boom’. God verlaat ons niet. Hoe mooi is dat?”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden