<p>Bikkel Iris van Aurich zwemt nog wekelijks in het Veluwemeer.&nbsp;</p>

Bikkel Iris van Aurich zwemt nog wekelijks in het Veluwemeer. 

(Foto: )

'Gelukkig overwon ik mijn zwemangsten'

  Nieuwsflits

ERMELO - Vanaf donderdagavond 5 november geeft Interactie Ermelo een nieuwe zwemcursus in Calluna, de KNZB Borstcrawlcursus. Deze is geschikt voor met name beginners. Onder deskundige leiding van KNZB-trainster Iris van Aurich uit Ermelo, wordt er binnen twaalf weken gewerkt aan het verbeteren van de zwemtechniek, de conditie en de algehele weerstand.

Arda Konings

 Er kunnen maximaal twaalf zwemmers meedoen aan de cursus die geheel gecoördineerd wordt door de Koninklijke Nederlandse Zwembond. Iris van Aurich staat te trappelen van enthousiasme om te beginnen en voert graag nog even campagne om de laatste aanmeldingen binnen te halen. Ze wil niets liever dan anderen plezier in het zwemmen meegeven.

“De vijf belangrijkste elementen die bij de borstcrawlcursus voorbij komen zijn de ligging in het water, de beenslag, ademhaling en een combinatie van alles. De cursist zal minder snel buiten adem raken en met een lager energieverbruik beter in staat zijn om sneller te zwemmen. Met een juiste baanindeling lukt het prima om anderhalve meter afstand te houden, mits er om de beurt wordt gestart. Bij de theoretische uitleg op de verhoogde bodem, lukt dat ook prima”, aldus de gedreven sportvrouw.

De liefde en passie voor het zwemmen zat er bij Iris al vanaf jonge leeftijd in. Behalve dan voor het diplomazwemmen. Door een nare ervaring op 6-jarige leeftijd toen ze met een haak om haar arm het water in werd getrokken door een strenge badjuffrouw, ontwikkelde ze zelfs angst voor water. “In die tijd ging het er bij zwemlessen net even iets anders aan toe dan nu. Gelukkig kwam ik er goed doorheen en overwon ik mijn angsten.”

Vanaf haar 7e jaar werd ze actief voor zwemverenigingen. Later toen ze in Zoetermeer woonde pakte ze het waterpoloën op en gaf ze zwemtrainingen aan wedstrijdzwemmers in Zoetermeer en Gouda.

In 2000 verhuisde Iris met haar gezin naar Ermelo. Haar twee kinderen behaalden hun zwemdiploma in Calluna en daarna werd het drietal actief bij zwemvereniging Triton in Putten. Momenteel traint Iris driemaal in de week in Barneveld en zwemt ze met een groepje fanatiekelingen wekelijks in het Veluwemeer.

Daarnaast richt Iris zich nu geheel op deze borstcrawlcursus in haar eigen woonplaats. “Wil je leren glijden door het water heb je echt bepaalde technieken nodig en is het noodzakelijk goed van opzij te leren ademhalen. Dat moet onder controle zijn voordat je lange slagen maakt. Je raakt vertrouwd met je ademhaling en met het water. Je gebruikt al je spieren en bent ook nog eens een stuk lichter in het water. Het is daardoor minder belastend voor je lijf en dus ook een minder blessuregevoelige sport. Eigenlijk is álles gewoon leuk aan zwemmen. Zolang het maar is wat bij je past. Of je nu baantjes trekt of sprint.”

De cursusavonden duren van 19.30 tot 20.30 uur en de kosten zijn 190 euro.

www.mijnzwemcoach.nl/cursussen/806/borstcrawlcursus-ermelo

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden