Compagnons Robert Jonker (links) en Jan Dooijewaard hebben zorgen over de onzekere t tijd van hun horecabedrijven. (foto: Marco Jansen)
Compagnons Robert Jonker (links) en Jan Dooijewaard hebben zorgen over de onzekere t tijd van hun horecabedrijven. (foto: Marco Jansen) (Foto: Marco Jansen )

Horecaondernemers Ermelo terneergeslagen na persconferentie

  Nieuwsflits

ERMELO - Robert Jonker (42) en Jan Dooijewaard (43) zijn al 18 jaar horecaondernemer in Ermelo, maar 2020 is voor hen een jaar om snel te vergeten. Door de nieuwe beperkende maatregelen, die vanaf woensdag 14 oktober om 22.00 uur van kracht zijn, gaan ze met hun restaurants een nieuwe onzekere periode in. “We zijn een beetje terneergeslagen.”

Marco Jansen

 Dinsdagavond volgden ze de persconferentie bij de Dorpskamer in het bijzijn van wat medewerkers. Ondertussen kregen ze nog veel reserveringen voor de lunch en de laatste avond dat een etentje nog mag. De volgende ochtend is de stemming ‘zorgelijk’. ”Het is geen verrassing, er waren al berichten uitgelekt. De bevestiging komt wel aan. Je zit weer minstens een maand in onzekerheid, want ik denk niet dat het bij vier weken blijft. Dat knaagt en geeft onrust. Je gaat nu de winter in en zit tot maart binnen. Ga je de kerstversiering nog ophangen? Gaan we nog open dit jaar?’’, vraagt Dooijewaard zich af.

Ook Jonker heeft vraagtekens. “Je gaat ervan uit dat de mensen die dit verzinnen er meer verstand van hebben dan wij. Dan geeft het ruis in de communicatie als je de volgende dag wakker wordt met het bericht dat het OMT de restaurants wel open wilde houden.” Hij ziet een verschil met de sluiting in maart. “De vorig keer startte het met drie weken en werden het er elf. Maar daarna gingen we de zomer in en was er het vertrouwen dat we buiten konden zitten.”

Hoewel er in Ermelo geen braderieën waren en ook hun evenementen op ’t Weitje (Koningsnacht, het zomerfeest en het oktoberfest) werden afgelast, kijken de compagnons terug op een behoorlijke zomer. Dooijewaard: “We waren blij dat het lang mooi weer was. Hotels zaten vol en de Veluwe was enorm in trek. Met onze terrassen draaiden we nog redelijk.” Grote groepen kon Jonker echter niet binnenlaten. “We houden ons keurig aan de protocollen, tijden en afstanden. Binnen hadden we kleine tafels en hadden we de laatste weken 30 man per ruimte. Je wordt beperkt in gastvrijheid, moest mensen bij binnenkomst al zeggen hoe laat ze weg moesten. Dat doe je niet graag.’’

Dooijewaard: “We zijn anders met ons vak bezig dan we willen. Normaal creëer je gezelligheid, nu trek je alles uit elkaar. Dat kon hier goed door het aantal vierkante meters.”

Naast De Dorpskamer en Van Sprang (sinds maart 2017) runnen Jonker en Dooijewaard sinds 1,5 jaar ook The Beachroom op de boulevard in Scheveningen. Toen Nederland code rood kreeg voor Duitse en Belgische toeristen, klapte het daar al in. “Een trieste aanblik.”

Jonker: “We gaan proberen het team (over drie locaties zo’n 120 medewerkers) bij elkaar te houden en over deze periode heen kijken, zodat we in drie zaken klaar staan als het wel weer mag.” De vraag hoe je in deze periode contact houdt met je klant is moeilijk: Jonker: “Dat heeft met die onzekerheid te maken. Hoe lang gaat dit door? We bespreken met onze teams de verschillende scenario’s.”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden