<p>Gezelligheid kent geen tijd! Links bezoeker Emiel, midden barista Dick en op rechts eigenaar Vanneau Cafe, Philipe.</p>

Gezelligheid kent geen tijd! Links bezoeker Emiel, midden barista Dick en op rechts eigenaar Vanneau Cafe, Philipe.

(Foto: Arda Konings)

Alleskunner Dick Leene te zien op TV Gelderland

  Nieuwsflits

Ermelo - Een paar weken geleden werd Dick Leene gebeld door Judy. Ze werkt voor TV Gelderland en zocht een 65-plusser voor een interview met Jochem van Gelder. Na successen met spraakzame kids in Praatjesmakers maakt Van Gelder nu een programma met en voor de grijze golf. Wie Dick heeft verraden, blijft vooralsnog een raadsel….

Arda Konings

Dat Dick allesbehalve (zijn haar dan) een grijze muis is, kan menigeen beamen. De kleurrijke geboren en getogen Ermeloër bestuurt, tennist, schrijft, blogt, zingt, is imker en last but not least, barista. Wekelijks in de vroege uurtjes voorziet hij de treinreizigers bij ‘Vanneau Café’ van koffie en zijn inmiddels bekend geworden, smaakmakende cappuccino’s. Ondanks dat het buiten plenst van de regen, wacht de bezoeker binnen een warm en vrolijk onthaal en geurt de koffie je tegemoet. In de voormalige stationshal vonden onlangs de eerste tv opnames plaats rondom Dick’s persoontje.

Terwijl het dampende, bruine vocht wordt neergezet, komt Dick op stoom met zijn verhaal. “Heerlijk om te zien toch, als mensen sacherijnig binnen komen en even later weer blij hun reis voortzetten? Aanvankelijk zou ik voor twee maanden komen helpen. Inmiddels duurt dat alweer bijna vier jaar. Je weet vast nog wel dat ik ook een dameszaak heb gehad. Het was ondenkbaar dat ik voor half tien mijn gezicht liet zien. Oud-collega’s rollen van hun stoel als ze horen dat ik nu rond de klok van 06.00 uur op sta en hier om 06.30 aanwezig ben.”

Zo stond Dick samen met Gerard Geitenbeek, aan de wieg bij het oprichten van Stichting Schapedrift Ermelo. “Uiteindelijk was dat de aanleiding om te komen filmen. Ik ben er toch wel heel trots op als ik zie hoe goed het daar draait. Er komen veel toeristen. Maar ook voor de lokale bevolking en kindertjes is het leuk en de hei gedijt er heel goed bij. Toen de Ermelose Imkervereniging destijds een demonstratiekast plaatste bij de Schaapskooi ben ik eens gaan kijken. Ik mocht een pak aan en de bijtjes bekijken. Het rook zo lekker. Ik vond het leuk, was om en heb nu mijn eigen bijenkasten op onze daktuin staan.”

Op donderdag kijkt Dick uit naar de repetitieavond met zijn koor Caprice. “Al doen we dat nu wel gehalveerd per week, om en om. Het lijkt me weer eens heerlijk live te zingen voor publiek. Wie weet gaan de Christmas Carols door met minder bezoekers.”

De verscheidenheid in al zijn activiteiten houdt Dick fit en bij de les. “Ik hou van afwisseling. Start graag dingen op en als iets loopt, ga ik er weer vandoor. Opgaan, blinken, verzinken, zeg maar. Ik zal zolang ik kan, blijven werken bij Vanneau Café, al is het in een rolstoel totdat ik eruit word gegooid’’, lacht Dick. ‘’Zingen, daar stop ik pas mee als mijn stem het niet meer doet. Schrijven kan ik desnoods tot mijn 100e als het moet. En op een terras met een biertje is ook top en een avond thuis zijn is bepaald geen straf.”

De uitzending met Dick Leene is zaterdag om 17.20 uur te zien op TV Gelderland.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden