<p>Naomi Hackenitz passt de bal door in de verregende wedstrijd van Dindoa tegen Antilopen (10-7). (foto: Winanda van Zwamen)</p>

Naomi Hackenitz passt de bal door in de verregende wedstrijd van Dindoa tegen Antilopen (10-7). (foto: Winanda van Zwamen)

(Foto: WINANDA V ZWAMEN)

Heen en weer tussen Dindoa 1 en 2

  Nieuwsflits

ERMELO - In haar eerste jaar bij de selectie kwam Naomi Hackenitz tot haar verrassing in Dindoa 1 en werd op het veld kampioen van de eerste klasse. Haar succesvolle debuutjaar 2018-2019 werd gevolgd door een minder tweede jaar. Dit seizoen is de Ermelose (21) terug in het eerste, maar voor hoe lang is de vraag.

Marco Jansen

Hackenitz was net 19 en over uit de A-junioren toen ze een basisplek kreeg van coach Evert Houtriet. “Omdat sterke dames niet beschikbaar waren, mocht ik de vierde plek opvullen. Anders was ik er niet in gekomen.”

Na een goed eerste jaar kreeg ze van nieuwe trainer Steven Brink opnieuw de kans. “Ik was verbaasd, maar na vier of vijf weken ging het met mij niet zo goed. Ik presteerde eigenlijk helemaal niet. Ik speelde niet lekker, omdat ik mezelf teveel druk oplegde. Ik moet heel vrij spelen, zonder druk. Zo kwam ik in het tweede.”

Het seizoen eindigde in maart door corona, maar voor Hackenitz was het 8 februari al voorbij, omdat ze een half jaar voor stage naar Sri Lanka zou gaan. Dat avontuur duurde uiteindelijk maar vijf weken. “Voor mijn opleiding Sportkunde op HBO Windesheim ging ik voor een minor met vier studenten korfbal promoten in het buitenland. ‘Pushpa’ is een enthousiaste man voor korfbal in Sri Lanka. De sport is daar een aantal jaar geleden door een Nederlander geïntroduceerd. We hielpen hem met trainingen voor kinderen en volwassenen. Het was apart om te zien dat het gat tussen mannen en vrouwen in die cultuur best groot is. Mannen hebben betere functies, vrouwen staan lager en er wordt minder naar ze geluisterd. Wij zagen korfbal als mooi middel om samen te werken. Maar toen we eindelijk zo ver waren om het uit te breiden, werden we midden in de nacht gebeld dat we terug naar huis moesten. Niet leuk, het was unfinished business. Je leert jezelf wel kennen in zo’n periode.”

Voor de Ermelose is korfbal echt een hobby. Ze tilde er niet zwaar aan dat ze opnieuw in het tweede kwam. “Ik ben wel competitief ingesteld, maar als het niet lukt, laat ik snel mijn koppie hangen. De intrinsieke motivatie moet ik dan uit mijn tenen trekken. Dat ik in 2 startte vond ik goed. Ik presteerde in de selectieperiode gewoon niet. Toen Karianne van der Velde corona had en Saskia Lieman tegen Tweemaal Zes uitviel met een enkelblessure moest ik er al na twee minuten in. Ik verwachtte er weinig van, maar speelde één van mijn betere wedstrijden. Ineens schoot ik er vier in.”

Tegen Antilopen (10-7) (winst) is Hackenitz vooral een dienende speelster. “Ik was stabiel, zowel verdedigend als aanvallend. Niet gescoord, maar wel wat assists gegeven en ballen afgevangen. We hadden moeite met kansen afronden, zelf schoot ik de kansjes die ik nam tekort. We mogen blij zijn met de punten, want het ging moeizaam en het was verschrikkelijk weer.” Na haar vijfde wedstrijd op rij blijft Hackenitz realistisch. “Als Saskia en Karianne er weer bij komen en ik afval, is dat niet gek, want zij zijn beter dan ik. Ik zie mezelf toch echt als invaller, dan kan het ook niet tegenvallen.”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden