Foto: Jan de Roo

Dringende oproep aan wandelaars: meld het plegen van vandalisme

  Nieuwsflits

ERMELO - Landgoed Oud Groevenbeek heeft in toenemende mate last van vandalisme. Deze maand is een smeedijzeren hek volledig omgebogen en bomen zijn beklad. Natuurmonumenten roept bezoekers op om extra alert te zijn tijdens wandelingen en verdachte handelingen meteen te melden.

Toen boswachter Wilco Zwaneveld van Natuurmonumenten de meest recente vernieling op Oud Groevenbeek aantrof, werden hij en zijn collega’s er verdrietig van. “Met zulk grof geweld zijn ze tekeer gegaan, je moet echt kracht zetten om een hek als dit om te buigen. Te triest voor woorden. Het kost ons veel geld en tijd om te laten repareren. Dat hadden we liever in het beheren van de natuur en de Rijksmonumenten op het landgoed gestoken.”

Het vernielde hekwerk is er eentje uit een lange reeks van vernielingen. “Bomen zijn beklad met leuzen, banken uit de grond getrokken, planken van banken afgetrokken, de deur van de watertoren is geforceerd en de bebording Speelnatuur is herhaaldelijk vernield,” somt boswachter Zwaneveld de incidenten van dit jaar op.

Landgoed Oud Groevenbeek is de trots van Natuurmonumenten op de Noordwest-Veluwe. De sfeer van het landgoed brengt je honderd jaar terug in de tijd. Het was vroeger een zelfvoorzienend landgoed. Veel daarvan is bewaard gebleven en de diverse gebouwen hebben de beschermde status van Rijksmonument, zoals de Jugendstil villa, de druivenkas, het koetshuis en de watertoren.

Gebiedsmanager Machiel Bosch van Natuurmonumenten roept het publiek op om alert te zijn tijdens wandelingen op het landgoed. “Natuurmonumenten wil heel graag dit unieke landgoed in goede staat behouden en beschermen voor de toekomst. Uiteraard houden wij regelmatig toezichtrondes, maar desondanks weten vandalisten schade toe te brengen. En dus is medewerking van het publiek hard nodig. Dit vandalisme móet stoppen. Wij roepen daarom eenieder die iets heeft gezien op om contact op te nemen met ons, dan wel met de politie.”

Iets verdachts gezien? Meld het ons: beheerkantoor Natuurmonumenten Noordwest-Veluwe,

0577-407789 of mail naar noordwestveluwe@natuurmonumenten.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden