Peter Verbaan voor de Oude Kerk, waar hij op zondag 20 september afscheid neemt als predikant.
Peter Verbaan voor de Oude Kerk, waar hij op zondag 20 september afscheid neemt als predikant. (Foto: Marco Jansen)

Predikant van discussie en verbinding

  Nieuwsflits

ERMELO - Met zijn laatste dienst op zondag 20 september neemt predikant Peter Verbaan (54) afscheid van zijn gemeente en Ermelo. Hij was elf jaar verbonden aan de hervormde Oude Kerk aan de Putterweg. Op 27 september begint Verbaan in de Nieuwe Kerk van Ede.

Marco Jansen

Van 1993-2000 was hij predikant in Friesland (Oostermeer en Eestrum) en tot juni 2009 in Berkel en Rodenrijs. Verbaan werd in Ermelo opvolger van dominee Vroegindewei, die na 26 jaar met emiraat ging. “We kenden de Veluwe niet en in Zuid-Holland kreeg ik de vraag of ik daar wel paste. Maar vanaf dag één was het er prettig toeven en genieten van de Veluwe als achtertuin. Er was een klik met de gemeente en binnen dit mooie traditionele gebouw waren er uitdagingen. Hoe ben je kerk in deze tijd en wat doe je om jongeren en jonge gezinnen vast te houden?”

Als de predikant terugkijkt, heeft hij o.a. genoten van de reizen met gemeenteleden naar Israël, Duitsland, Engeland en Spanje. “Dit deden we om de twee jaar om iets van het land, de cultuur en de geschiedenis te zien. In Leipzig waren we in de kerk waar Bach musiceerde.”

Werkvakanties

Samen met jeugddiaken Arie van Buuren organiseerde hij diaconale werkvakanties voor jongeren in Bulgarije en Armenië. “Het zien van een andere cultuur is leerzaam voor de jeugd. Samen met stichting Mission Possible hielpen we in zo’n week kerkgebouwen en een gemeenschap opbouwen.’’

Ook was hij voorzitter van de Boeldag, die er in september door corona voor het eerst in 54 jaar niet was. “De hieruit voortgekomen kringloopwinkel met 140 vrijwilligers leverde jaarlijks wel een ton voor goede doelen op.”

De eredienst was voor hem het vertellen van de blijde boodschap. “Er is altijd goed reden te hopen, geloven en lief te hebben. Het evangelie is goed voor ieder mens. In de samenleving gaat het nu veel over naastenliefde, verantwoordelijkheid voor het milieu en de vraag of populisme ons verder helpt. Ook hadden we maatschappelijke discussies over hoe het avondmaal te vieren, met welke argumenten je een politieke partij kiest en of er ruimte in de kerk is voor andere geaardheid. Daar kon je avonden over praten. Naast de erediensten is ook het meeleven met mensen bij de hoogte- en dieptepunten in hun leven ook de kern van mijn werk. Op een mooie manier afscheid nemen van iemand die geplaagd is door ziekte.”

Vanuit de woonkamer van de pastorie had hij vanuit het raam altijd zicht op de kerktoren en hoorde de klokken luiden. Ermelo herinnert hij zich van de korte lijnen en de winkels en hei dichtbij. Ook de Veluwse Wielervereniging raakt een fietslid kwijt. Zijn afscheid van de gemeente is na de kerkdienst en een lunch concert. “Het groeten, even spreken en afscheid nemen van mensen is emotioneel. Elf jaar is een mooie periode, om weer verder te gaan. Maar nu ik de kaartjes zie en de reacties die ik van mensen krijg, voelt dit een beetje als losscheuren.”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden