Germa Greving (directeur museum Het Pakhuis) en wethouder Hans de Haan bij de onthulling van één van de vitrines. (foto: Marco Jansen)
Germa Greving (directeur museum Het Pakhuis) en wethouder Hans de Haan bij de onthulling van één van de vitrines. (foto: Marco Jansen) (Foto: Marco Jansen )

Winkelen langs Romeinse historie

  Nieuwsflits

ERMELO - Wie in het middendeel van de Stationsstraat loopt, wordt verrast door twee vitrines met voorwerpen uit de Romeinse geschiedenis. Vrijdag 11 september was de onthulling door museumdirecteur Germa Greving van Het Pakhuis en wethouder Hans de Haan (cultuur & recreatie). “Dit draagt bij aan de promotie van het dorp.”

Marco Jansen

 In de ene vitrine komt het verhaal van het Romeinse legioen in Ermelo terug. “Je ziet de uitrusting van een Romeinse soldaat, de spelletjes die ze in hun vrije tijd deden en dat de Romeinse soldaten erg van bling bling hielden. Op hun uniform wilden ze hun persoonlijke identiteit laten zien”, weet Greving. In de andere vitrine heeft het alledaagse leven van de Romeinse samenleving een plek gekregen. “In het bovenste deel van de vitrine zie je de kleding en make-up van Romeinse dames. Er werd door een klein percentage grote buffetten met fazanten en everzwijnen gegeten. De normale man at soberder maaltijden. De onderste laag gaat over het Romeinse huwelijk. De rituelen daarvan staan aan de basis van het hedendaagse huwelijk.”

Zichtbaar

De vitrines houden een half jaar het Romeinse thema. Greving: “Als museum Het Pakhuis willen we buiten de muren zichtbaar zijn en voor alle doelgroepen betekenis hebben. In het museum moeten ze een drempel over, maar door de vitrines zo prominent op straat te zetten, laten we mensen tijdens een dagje winkelen op een ontspannen manier kennis maken met ons verhaal.”

De aftrap met het Romeinse thema is vanwege de vondst van het tweede marskamp in het Ruige veld (Indianenbos) Greving: “Er zijn op 2 september gidsvondsten van een Romeins spoor gedaan. Wij waren op de hoogte van dat archeologisch onderzoek en hebben er handig op ingespeeld. We maken een historische lijn van het museum naar de vitrines tot de marskampen.”

Greving is blij dat de vitrines met cultuurhistorisch erfgoed een permanente plek in het centrum krijgen. “Wil je dit goed doen, dan moet je er ook een duurzame invulling aan geven. Komend voorjaar hopen we het thema te wisselen richting de bevrijding.”

De gemeente Ermelo wil o.a. met de vitrines in de Stationsstraat het centrum aantrekkelijker maken, stelt wethouder De Haan. “Het zijn kleine steentjes, die samen de Toren van Babel vormen. Ik verwacht dat mensen het leuk vinden en hoop dat ze een bezoek aan het museum brengen. Persoonlijk zie ik graag dat ook de Steentijd in de vitrines te zien is, zoals een stenen bijl. Ermelo is de grafheuvelgemeente van Nederland, maar veel mensen zijn maar beperkt op de hoogte van de oude geschiedenis. Met prachtige vondsten kunnen we Ermelo op een andere manier in het licht brengen: veel meer met de nadruk op archeologisch erfgoed, maar ook op kunst en cultuur. Zo gaan we ook nog een aantal Romeinse wandschilderingen maken. Ondernemers kunnen bij dit thema aansluiten. Je moet promotie samen doen.”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden