Nieuwe hoofdtrainer John Martens wil dat FC Horst gaat meedoen in de tweede klasse G. (foto: Wm Balke)
Nieuwe hoofdtrainer John Martens wil dat FC Horst gaat meedoen in de tweede klasse G. (foto: Wm Balke) (

Foto: Wim Balkewimbalke@live.nl

)

Martens wil met FC Horst meedoen in de subtop

  Nieuwsflits

ERMELO - De omgeving is vertrouwd en de mensen van de club zijn hem bekend. De selectie waar John Martens mee aan de slag is vernieuwd. “Ik heb met niemand samengespeeld. Ik ben nu hoofdtrainer, er moet wel gepresteerd worden.”

Marco Jansen

 Het was een gevoel van ‘nu of nooit’ toen John Martens (35) eind vorig jaar werd gevraagd terug te keren bij de club waar hij acht jaar in het eerste elftal speelde. “Je moet kijken of een club vrij is die bij je past. Ik ben ook voor zekerheid gegaan. Ik kon een derde jaar door bij VVOP, maar FC Horst kwam vrij omdat Martijn Kuis tussentijds vertrok. Ik kan nu als trainer weer een paar jaar verder. En als ik het nu niet zou doen, was de kans groot dat we elkaar mis zouden lopen. Dat zou jammer zijn.”

Martens was met 29 jaar vrij jong toen hij als speler afzwaaide en koos voor het trainersvak. Hij speelde in de jeugd voor DVS’33 en in de senioren voor FC Horst en VVOG. “Ik had nog jaren kunnen spelen bij FC Horst, maar de uitdaging van het trainersvak was groter.’’

Na drie jaar de A1 van DVS’33 was hij de afgelopen twee seizoenen hoofdtrainer bij VVOP in Voorthuizen. In zijn debuutjaar degradeerde Martens uit de tweede klasse, vorig jaar won hij de eerste periode en was VVOP bij de coronastop medekoploper. “Het is echt een heel leuke vereniging met een hoop betrokkenheid en eigen jongens in het eerste. Dat bewaken ze ook.’’

FC Horst is in dat opzicht toch niet vergelijkbaar, vindt de in Harderwijk woonachtige trainer. “Het aantal jongens van FC Horst in het eerste is minimaal en er zijn al jaren veel veranderingen in de selectie. Nu waren er weer tien wijzigingen. Er komen drie jonge jongens uit de eigen jeugd door, dat is een eeuwigheid niet gebeurd. Jesse Hoekstra is aanvaller, Mees van der Kuil speelt op het middenveld en Mark van den Bosch kan achterin. Zij voegen enthousiasme toe.”

Martens straalt ambitie uit en vindt dat de selectie bruist van energie. “Het is een gretige, enthousiaste groep met een goede drive. Het niveau is goed en qua kracht, snelheid en voetbalvermogen zit alles erin. Roelof de Groot, Terence ten Brink en William Huenestein hebben kwaliteit, maar moeten door een blessure, spelen op een lager niveau en een operatie nog op conditie komen. Er is doorgeselecteerd: jongens moeten bij de club passen en een paar jaar willen blijven. De TC is daar goed in geslaagd.”

Vader en broer

Saillant is dat zijn vader John Martens senior ook in de TC zit, maar John Martens junior verzekert dat ze niks samen besluiten. “Bij de gesprekken die met mij zijn gevoerd waren drie man en mijn vader had niet het woord. We praten bij mijn ouders thuis wel altijd over voetbal; dat is nooit anders geweest.” Wel vindt hij het enigszins jammer dat zijn jongere broer Elroy (31) geen deel meer uitmaakt van de selectie. “Hij stond in eerste instantie op de lijst, maar is in de zomervakantie gestopt. Hij twijfelde vorig jaar al, omdat hij te druk is met werk en privé. Toen ik kwam, twijfelde hij opnieuw en vroeg advies als broer. Als trainer vind ik zeker dat hij bij de selectie hoort, maar als broer wist ik dat het teveel voor hem was. Het was een korte samenwerking van 2-3 weken.”

Martens vindt dat FC Horst de voorbije weken een stijgende lijn heeft laten zien. In de opbouwfase tegen derdeklassers werd 2-1 verloren van Terschuurse Boys en VVOP en 5-1 gewonnen van Zeewolde. Het bekerprogramma was pittig: 4-3 winst op WVF en 3-1 verlies tegen eersteklasser Go Ahead Kampen. “WVF stond vorig jaar acht punten los in de tweede klasse en is een goede ploeg. Maar Go Ahead Kampen was écht goed en op alle fronten beter dan ons. We zijn over het algemeen veel aan de bal, maar dit keer kwamen we er totaal niet aan. Bij 3-0 besloten we tegen te houden en toen dat goed stond, gaven we geen kans meer weg.’’ Door 3-3 tegen tweedeklasser Heerde bekert FC Horst alsnog door.

FC Horst is voor de competitie opnieuw ingedeeld in de 2e klasse G. Martens wil meedoen in het linkerrijtje. “Kijk je naar FC Horst, dan was het de laatste paar jaar onvoldoende. Ze hebben weinig van zich laten horen en eindigden twee keer net boven de streep. Dat is niet overtuigend. We willen dat er echt weer wat gebeurt op zaterdag en meedoen. Batavia, ASV Dronten en Unicum zijn verder dan de rest, maar wij willen bij het groepje horen dat daar achter zit.”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden