<p>Dominee Sjaak en ouderling Gea hopen op een goedbezochte kerkelijke startzondag op 21 september.</p>

Dominee Sjaak en ouderling Gea hopen op een goedbezochte kerkelijke startzondag op 21 september.

(Foto: Arda Konings)

Nieuwe normaal: Meerderheid streamt kerkdienst

  Nieuwsflits

ERMELO - Vanaf het moment dat ons land in een intelligente lockdown ging, werd er door het dagelijks bestuur van de Gereformeerde Kerk Ermelo, een crisisteam bij elkaar geroepen. Met akkoord van de kerkenraad kon het crisisteam bepaalde besluiten nemen ten aanzien van de corona-maatregelen, zodat er snel kon worden geschakeld en gehandeld.

Arda Konings

Meteen werd er over gegaan op het live streamen van de kerkdienst vanuit een van de twee kerkgebouwen. Dominee Sjaak Teuwissen, lid van het crisisteam vertelt: “Onze kerk ging direct online via de kerkomroep, maar die raakte snel overbelast. Youtube was toen de uitkomst. Het crisisteam is trouwens voortdurend bezig om de maatregelen van het RIVM te vertalen naar wat wel en niet kan. Zeker vanaf het moment dat er weer kerkgangers live aanwezig mochten zijn bij de dienst op zondag.”

De afgelopen maanden zijn er dan ook heel wat vragen van gemeenteleden bij het crisisteam binnen gekomen. Uiteenlopend van wanneer de SOOS voor jongeren weer begint en onder welke voorwaarden, tot aan wanneer de kindernevendiensten weer gaan draaien. Bovendien, tellen de kinderen mee bij de honderd kerkgangers die bij de dienst aanwezig mogen zijn? De whatsappjes bleven dan ook binnenstromen, vooral tijdens de vakantieperiode.

Sjaak: “Binnenkort is er bijvoorbeeld een doopdienst.Van tevoren moet er overlegd hoeveel familieleden er komen. En of je een huishouden met elkaar vormt. Dat is belangrijk voor de kerkindeling. Kerkgangers moeten sowieso via het kerkbureau reserveren als ze een dienst bij willen wonen. Over elk ditje en datje wordt nagedacht. Het vergt extra organisatorisch werk.”

Voor de startzondag van het kerkelijk jaar op 21 september, wordt ook rekening gehouden met handhaving van de coronaregels. Gea Meijer-Deen en dominee Sjaak maken beiden deel uit van de startcommissie: “Er is gekozen voor twee locaties dit keer. In de Immanuelkerk is er een normale dienst en in de Maranathakerk is er voor de kinderen en tieners een poppenkastshow, een stormbaan en een pubquiz. Op het veld naast de Maranathakerk is voldoende ruimte om koffie te drinken in de buitenlucht.”

Tijdens de eredienst mag er weer samenzang plaatsvinden. Er zijn berekeningen op losgelaten qua kubieke meter luchtinhoud, het voldoende afstand houden en de ventilatie, gezien de aerosolen. Er zijn gemeenteleden die juist wel of juist nog niet, willen zingen in de kerk. Daarom is er een verdeling gemaakt. In de ene kerkruimte een dienst met samenzang, in de andere zonder. Bij trouw-en rouwdiensten mogen families zelf bepalen wat ze willen. Tot nu toe kiest een meerderheid ervoor om thuis online, de dienst te volgen. Sjaak: “Het is soms schrikbarend laag wat er zondag in de kerk zit. Het is populair om in pyjama met koffie en een croissantje, te streamen. Ook een nieuw normaal!”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden