Sta deze zomer oog in oog met de Romeinen bij Museum Het Pakhuis
Sta deze zomer oog in oog met de Romeinen bij Museum Het Pakhuis (Foto: Natalie Overkamp)

Nog een Romeins marskamp gevonden

  Nieuwsflits

ERMELO - Ermelo heeft er een tweede Romeins Marskamp bij. Dit blijkt uit de bijzondere vondst van twee bronzen gebruiksvoorwerpen en aardewerkscherven uit de Romeinse tijd. Deze zijn gevonden in het gebied in het bos aan de Oude Arnhemsekarweg. Door de vondst van een tweede marskamp blijkt dat Ermelo een aantrekkelijke plek voor de Romeinen was.

Het kamp is ongeveer zes hectare groot. En lijkt qua vorm op het Romeins Marskamp op de Ermelose Heide. Wanneer het precies is aangelegd moet nog duidelijk worden uit de analyse van het vondstmateriaal en de grondmonsters.

Studenten

De vondst werd gedaan tijdens een tweeweekse veldstage van derdejaars studenten archeologie uit Leiden. Zij werden begeleid door Wouter Verschoof-van der Vaart en Mark Driessen van de Universiteit Leiden. Wouter Verschoof-van der Vaart vermoedde al in 2017 dat de romeinen op deze plek zijn geweest.

Hij ontdekte toen een ruitvormige structuur die op grafheuvels, houtskoolmeilers en celtic fields kunnen duiden. De structuur deed denken aan een marskamp.

Uitgebreider onderzoek

Begin 2018 is daar veldonderzoek naar gedaan. Helaas met onvoldoende resultaat. Toch liet het de onderzoekers niet los. In 2020 startte er een uitgebreider onderzoek. Samen met vrijwilligers uit Ermelo, Putten en Harderwijk hebben de studenten het gebied aan de Oude Arnhemsekarweg heel precies onderzocht. Met als resultaat de bijzondere vondst van de bronzen gebruiksvoorwerpen en aardewerkscherven.

Wat is een marskamp?

Tijdens een militaire expeditie van een aantal dagen bouwden de Romeinen een kamp. Zo konden zij één of meer dagen rusten en overnachten. Deze kampen zijn te herkennen aan een omheinde wal met een gracht. De Romeinen waren zwaar bepakt en konden in een mum van tijd een marskamp opbouwen.

De Rijn

Het eerder ontdekt Romeinse marskamp op de Ermelosche Heide is 9 hectare groot. Deze plek bood plaats aan ongeveer zes- tot achtduizend soldaten. Door de vondst van een tweede marskamp blijkt dat Ermelo een aantrekkelijke plek voor de Romeinen was. Ermelo lag dichtbij het water, had een glooiend landschap en lag op twee dagmarsen afstand van de Rijn. De Rijn symboliseerde toen de grens van het Romeinse Rijk.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden