Els Leest voor uit eigen werk 'Spookie' op haar kinderdagverblijf Knorretje.
Els Leest voor uit eigen werk 'Spookie' op haar kinderdagverblijf Knorretje. (Foto: Arda Konings)

Met Spookie naar het kinderdagverblijf

  Nieuwsflits

Els Langelaan is samen met haar man Hans, de trotse eigenaar van het Agrarisch Kinderdagverblijf Knorretje aan de Buitenbrinklaan in Ermelo. Alweer 30 jaar wonen en werken ze daar en is Knorretje binnen 15 jaar uitgegroeid tot een prachtig bedrijf waar dagelijks 60 kinderen worden opgevangen en 22 leidsters werkzaam zijn.

Arda Konings

Ermelo - Toen Els destijds een advertentie op Marktplaats zag voor een gastouder, aarzelde ze geen moment en zei ze haar oude beroep als verpleegkundige, vaarwel.“Op de boerderij hadden we alle ruimte. Gelukkig heb ik een handige man en door de jaren heen zijn er vier nieuwe gebouwen bij gerealiseerd. In totaal staan er 190 kinderen ingeschreven van 0 tot 4 jaar, totdat ze naar de basisschool gaan. Maar toen kwam er in maart plotsklaps een eind aan alle hectiek. Was er opeens corona. Alleen het hoofdgebouw bleef geopend voor de vitale beroepen,” licht Els in haar verhaal toe.

Er was opeens ook een heleboel rust. In het werk, maar ook in het hoofd van Els. Het begon te borrelen en kriebelen. Een eigen kinderboekje schrijven was een langgekoesterde droom van haar. Maar om zoiets voor elkaar te krijgen met zo’n druk bedrijf, leek haast onmogelijk. “Opeens spookte de naam ‘Spookie’ door mijn hoofd,” lacht Els. Het leek haar een ontzettend leuke titel voor een boekje. Ze schreef zich in op een platform voor illustratoren, waar ze haar plan voorlegde. “Ik kwam vrijwel meteen in contact met Nieke Stegerman. Het klikte tussen ons. We hadden een match. Ze maakte vier voorbeeld illustraties van Spookie en deze is het geworden,” al wijzend naar een pluche Spookie op haar bureau. “Als die wordt goed gekeurd, komen er daar ook meer van!”

De eenvoud in de tekeningen en de rustige kleuren die Nieke verwerkte in het boekje, spreken Els bijzonder aan. Ze was dan ook bijzonder verheugd toen ze onlangs het eerste gedrukte exemplaar van Spookie naar het kinderdagverblijf dat thuis werd afgeleverd, in handen mocht nemen. “Het is zo’n schattig boekje geworden. Ik ben er heel erg blij mee. Je moet maar afwachten hoe een en ander uitpakt.” Spookie is qua formaat hetzelfde als de boekjes van Nijntje. “Dat zijn altijd al favoriete boekjes van me geweest. Ze lezen fijn voor. Geen lange verhalen en zeer geschikt voor de concentratieboog van peuters.” Ingrediënten die ook van toepassing zijn voor het verhaaltje van Spookie naar het kinderdagverblijf.

Titels voor een vervolg op het eerste boekje, zijn er ook al. Els: “Spookie naar het bos, bijvoorbeeld. Ik ben zelf gek op de natuur en vind het een mooie gedachte dat mee te geven aan jonge kinderen. Spookie en de hond en Spookie naar de basisschool zitten ook al in mijn hoofd. Voorlezen aan kinderen vind ik sowieso geweldig. Het creëren van een eigen boekwerkje, werkte voor mij als een rustgevend medicijn. Maar het heeft ook iets emotioneels. Het doet iets met me. Spookie ligt nu te koop in de prachtige winkel van Boekverkoopers Riemer & Walinga. Hoe mooi is dàt?”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden